Kertünk-Portánk

Virágzik a szőlő, támad a lisztharmat

flickr
flickr

Volt bőséges csapadék az elmúlt napokban, ami egyben azt is jelenti, hogy rendkívül érzékeny a szőlő, minden betegségre. Jelenleg a lisztharmat elterjedése okozza a legnagyobb gondot, a peronoszpóra még nem jelent meg, bár a Teolnak nyilatkozó agrármérnök szerint ez is csak idő kérdése.

A csapadék mellet most már a napi maximum hőmérsékletek 26-28 fok körül alakult és az éjszakai minimum hőmérsékletek nem csökkentek 15 fok alá.

Ez az időjárás mostantól nagyon kedvez a szőlőbetegségeknek. 

A lisztharmat egyre több helyen jelent meg az ültetvényekben és fokozatosan erősödik, de még mindig nem általános a fellépése, tájékoztatta a Teolt dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök. A peronoszpóra még nem jelent meg az ültetvényekben.

A betegségek gyengébb fellépésének oka lehet a magas UV sugárzás és a hajtások még nem takarják a fürtöket. Egyelőre szellős a fürtzóna és a lombozat még nem sűrű. A levegő még teljesen át tudja járni a tőkéken a lombozatot, a magas UV sugárzás és a napsütés a legtöbb helyhez még odafér. A virágzást követően a sűrűbb lombozatban valószínűleg gyorsabban terjednek majd a betegségek.

Átlagosan közel egy méteresek a hajtások az ültetvényekben, egyes helyeken a szőlő elhagyta a felső vezetődrótot. A betegségek általános megjelenése már csak napok kérdése, ezért a virágzás alatt a kombinált védekezéseket folytatni kell.

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére. A nap közben végzett, ként is tartalmazó permetezések a magas UV sugárzással párosulva erős perzselést okozhatnak a szőlőben. A legjobb az esti órákban permetezni.

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük az első tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni kombinált védelmét folyamatosan biztosítani kell.

A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A gyomok ellen is védekezni kell. Két veszélyes gyomfaj, a mezei acat és az apró szulák, amikor eléri a 20-25 centis fejlettséget, az ellenük való védekezésnek ez az optimális időpontja. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük.

Kapcsolódó
Megvan az engedély, hazánkban is lehet már drónnal permetezni
Már Magyarországon is elkezdődhet a pilóta nélküli repülőgéppel történő permetezés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik