Kertünk-Portánk

Megvan az engedély, hazánkban is lehet már drónnal permetezni

pixabay
pixabay

A Nébih a napokban kiadta az engedélyt az első olyan növényvédő szerre hazánkban, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel is. Az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg az engedély kiterjesztése. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek.

A pilóta nélküli légi jármű maximum 2 méteres magasságban repülhet a kultúra felett. A drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 km/h. A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter.

A munka megkezdése előtt a kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén a következő felirattal ellátott, figyelmeztető táblákat kell elhelyezni: „Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!”.

Emlékeztetjük az érintetteket, hogy a jogszerű tevékenységhez az alkalmazott drónnak továbbra is típusminősítéssel szükséges rendelkeznie, és a drón pilótájának is szerepelnie kell a Nébih által vezetett drónpilóta nyilvántartásban

– szögezte le közleményében a Nébih hozzátéve, hogy felhívják arra is a figyelmet, hogy a drónos permetezés változatlanul légi növényvédelemnek minősül, ezért kizárólag növényorvos felügyelete mellett végezhető. Továbbá a tevékenység megkezdése előtt engedélyt kell kérni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályától.

Kapcsolódó
Drónnal figyelik a parlagfüvet Sopronban
Drónnal és repülővel a parlagfű ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik