Mozaik

Közzétették a növényvédelmi drónpilóták listáját

MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
Drónpilóta-igazolványt speciális képzéssel lehet szerezni.

Magyarországon az elmúlt években létrejött a jogszerű drónos növényvédelem szabályozási környezete, és most már az ehhez kapcsolódó személyi feltételek is hiánytalanul teljesíthetők; a drónpilóta-igazolvány és növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésének rendszere hatékonyan működik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A pilóták nyilvántartását a hivatal honlapján közzétették, jelen állás szerint 13 növényvédelmi drónpilóta van Magyarországon. A lista ide kattintva tekinthető meg.

Drónpilóta-igazolványt speciális képzéssel lehet szerezni, az elméleti és gyakorlati vizsgákat a Légiközlekedési Hatóság koordinálja. A szakképesítéshez Nébih-jóváhagyással rendelkező intézményekben képzőintézményekben kell alapképzést végezni, majd akkreditált vizsgaközpontban vizsgázni

– írták.

A közlemény szerint a drónok és a permetezőszerek használata is szigorú feltételekhez kötött. Magyarországon a termelők 17 permetező drón közül választhatnak, ennyi típus kapott mostanáig forgalomba hozatali engedélyt. Ehhez a gyártónak vagy a forgalmazónak be kell jelentenie a gépét típusminősítési eljárásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE), a megvásárolt permetező drónokat pedig a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén kell regisztrálni.

A drónnal végzett műveletekre felelősségbiztosítást is kell kötni, hasonlóan a közúti közlekedésben részt vevő járművekhez

– tették hozzá.

Drónnal csak olyan növényvédőszer, illetve növényvédelmi hatású készítmény juttatható ki, amely rendelkezik kifejezetten erre vonatkozó engedéllyel, pusztán a légi vagy földi kijuttatásra meglévő engedély nem elég. Hamarosan ezeknek a készítményeknek a listáját is elérhetővé teszi a Nébih.

Kapcsolódó
Beporzó drónokkal próbálják helyettesíteni a méheket Dél-Koreában
Ideje lesz komolyan venni a beporzók védelmét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik