Kertünk-Portánk

Beporzó drónokkal próbálják helyettesíteni a méheket Dél-Koreában

Ideje lesz komolyan venni a beporzók védelmét. Már írtunk a hazai helyzetről, miszerint a télen kiugróan magas volt  méhpusztulás, és most már napi szinten találkozhatunk olyan hírekkel, információkkal, melyek nem csak elgondolkodtatóak, de akár riasztóak is lehetnek.

Kapcsolódó
Méhek helyett emberek porozzák be a gyümölcsfákat Kínában! Így látta a magyar fotós
Nem szereti, ha az emberek szenvednek. Indíttatása arra készteti, hogy tegyen értük valamit. Akármit. A pillanatok ugyanis mindenről árulkodnak.

Beporzó drónokkal próbálják helyettesíteni az eltűnő méheket Dél-Koreában. Sászön városa környékén 14 almaültetvényen tesztelik, hogy hatékonyak-e a beporzásban a drónok

– írja az Euronews.

A méhek a gobális felmelegedés és a vegyszerhasználat miatt fogyatkoztak meg Földünk legtöbb táján, számos helyen teljesen eltűntek.

A virágok beporzása nélkül nem hoznak termést a növények, így az élelmiszerbiztonság múlik a méhek védelmén vagy helyettesítésén. A dél-koreai teszt azért jelentős, mert almát nehéz mesterségesen beporozni, mivel a levelek kihajtanak, amire a virágok nyílnak. A munkaigényes kézi módszerek helyett hozhat áttörést a drón.

A beporzással kapcsolatban olvasóinknak sem jók a tapasztalatai

Egy észrevételemet osztanám meg, amire nem találunk magyarázatot! Azt tapasztaltuk, hogy az egyik oldali méztérből kiették a méhek a mézet, a másik oldalra át sem mentek! Gyakorlatilag éhenpusztultak. Még ilyesmivel nem találkoztunk.

“Mi 17 éve méhészkedünk. Saját tapasztalunk ennyi év után: a vegyszerezés, a gmo-s ipari növények terjedése. Az első 5-8 évünk teljesen más volt, mint az utóbbi pár év.A hordások között hiába etetjük, erősítjük őket, egy – egy permetezési szakasz, egy-egy napraforgó tábla és mindegy milyen erősek, egészségesek voltak, elnéptelenednek, legyengülnek, elpusztulnak.
Mikor napraforgó van vetve közelben, virágzáskor seperni lehet a kijáró mellett az elhullott méheket évek óta.”

Ma egy, azaz EGY méhet láttam, holott kertes házban lakunk, a város szélén.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik