Virágzó vidékünk

Megtévesztéssel csalogatja a méheket az erdők egyik legszebb színfoltja

A május-júliusban nyíló piros madársisak egyik legszebb színfoltja erdeinknek, olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

A Kiskunságban homoki nyáras-borókásokban, tölgyesekben, erdei fenyvesekben, kiszáradó láperdőkben fordul elő. Magassága leginkább 30-50 cm, de ennél kisebb vagy nagyobb is lehet.

Laza fürtvirágzatában 3-10 pirosas-lilás virág található, melyek harangvirágra hasonlítanak. Nem véletlenül, mivel a nektárt nem termelő növény így csalogatja magához az erdei harangvirágok beporzását végző művészméheket, melyek így a madársisak beporzását is elvégzik. Mivel a művészméhek korhadó holtfákban készítik fészküket, a piros madársisak élőhelyén feltétlenül szükséges a holtfa jelenléte.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban Bugacon, a megújult Boróka tanösvény mentén is felfedezhetjük a figyelmes természetjáró e szép orchidea most virágzó példányait.

Kérik ugyanakkor, hogy a növények megfigyelésekor, fotózásakor körültekintően járjunk el, óvatosan mozogjunk körülötte, nehogy letapossuk. Nem csak azért, mert hazánkban védett faj és károsítása törvénybe ütköző cselekedet (természetvédelmi értéke 10 000 Ft), hanem hogy mások is meg tudják csodálni ezt a szépséget.

Védett vadvirágból 105 ezer forintos koszorút fontak a kirándulók a Börzsönyben
A természetvédők kérnek mindenkit, ne nyúljunk a vadvirágokhoz.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik