Virágzó vidékünk

Drónnal figyelik a parlagfüvet Sopronban

https://unsplash.com/
https://unsplash.com/
Drónnal és repülővel is vadásszák a parlagfüvet az ellenőrök, mégpedig hatékonyan. A levegőből pár nap alatt egy egész megye parlagfű-fertőzöttségét fel lehet térképezni. Érdemes odafigyelni, a szigorodott szabályok komoly bírságokat hozhatnak.

Ha egy területen a gyomnövény fertőzöttsége meghaladja a 30 százalékot, a tulajdonost vagy használót terheli a védekezés költsége. Tavaly jelentősen szigorodtak a parlagfű elleni védekezés szabályai, a növényvédelmi bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet, és belterületen szigorúbbak a bírságkategóriák. Most különösen fontos a napraforgó-, a kukorica- és a szójakultúrák gyomirtása, nyáron, az aratás után pedig a repce- és a gabonatarlók folyamatos kezelésére kell odafigyelni – írja a Soproni Téma.

Ha meg is késnénk a gyomirtással, védekezéssel, a lényeg, hogy még a növények virágzása előtt kerítsünk rá sort. A kis területeken a legegyszerűbb az, ha gyökérzettel együtt eltávolítjuk a gyomnövényt a talajból

– idézi a lap Szemerits Attilát, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjét.

https://unsplash.com/

Sopron vonzáskörzetében leginkább az építési területek illetve a rosszul kezelt napraforgótáblák, vadföldek jelentik a legnagyobb veszélyt, de súlyos fertőzöttséget találtak a nem, vagy nem szakszerűen kezelt területeken, illetve a tarlóápolási munkák elmaradása esetén a gabona- és repcetarlókon is.

Idén is folytatjuk a légi felderítést, mivel ezzel a módszerrel akár két–három nap alatt az egész megye feltérképezhető. A nehezen bejárható, kisebb területeken pedig drónt vetünk be.

– mondta a portálnak az osztályvezető.

A Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül bárki bejelentheti az általa észlelt parlagfüves területet.

Kapcsolódó
Ez a bogár a parlagfű nagy ellensége
A parlagfű olajosbogár ígéretesnek tűnik a növény elleni biológiai védekezésben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik