Életmód

Hamarosan kezdődik a parlagfű tömeges virágzása

pixabay
pixabay
A növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik.

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a virágzó parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.

Kapcsolódó
Köteles megakadályozni a parlagfű virágzását a földhasználó
És ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Az NNK MTI-hez eljuttatott közleménye szerint virágzó parlagfüvet még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte allergiás tüneteket okozhat. A szezon erősségét azonban nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás

– írták.

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja

– olvasható a közleményben.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik