Mozaik

Idegméreggel permetezhettek a Tiszán

facebook/szendőfi balázs
facebook/szendőfi balázs
A szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

Szendőfi Balázs zenész, természetfilmes június 23-án tette közzé a közösségi oldalán azt a fotót, amelyen az látható, hogy az éppen zajló tiszavirágzás idején ismeretlenek vélhetően deltametrinnel, egy olyan idegméreggel permeteztek közvetlenül a folyóra, amely amellett, hogy hatásos rovarölő szer, különösen nagy veszélyt jelent a vízi élővilágra, írta a Debreciner.

Kapcsolódó
Bebizonyosodott, hogy emberre is veszélyes idegméreg okozta a tömeges madárpusztulást
A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a korábbi feltételezést.

Emberre is veszélyes idegméreg, károsítja a hormonrendszert és hiperaktivitást okoz. A vízen haladó csónakosokat, hajósokat semmi sem figyelmeztette erre

– olvasható a rendező posztjában.

Magyarországon tilos a deltametrin vízfelszínen történő használata.

Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is. Méheket, fecskéket is, csak hogy népszerű állatokat is soroljak. És természetesen a tiszavirágot is. Aztán csodálkozunk, hogy egyre kevesebb van belőle

– fogalmaz a filmes, aki a Debrecinernek elmondta, Tiszafüred környékén találkozott az esettel, amelyről tájékoztatta a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is.

A deltametrint elsősorban lakott területen történő szúnyogirtásra használják. Az MTA Ökológiai és Botanikai Intézete 2020-ban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

Kapcsolódó
Idegméreg végzett Miskolcon a vetési varjakkal
A vizsgálat lezárult, a tettes vagy tettesek nincsenek meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik