Virágzó vidékünk

Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

Hazánkban csupán néhány helyen él az egyébként Mongóliáig előforduló lápi növényritkaság, a gyilkos csomorika (Cicuta virosa). A faj éppen most virágzik Veresegyházon, a Malom-tó lápi jellegű nádas foltjainak, úszószigeteinek peremén, olvasónk, Molnár Ábel pedig arra járt és fotókat készített a jelenségről.

Fotó: Molnár Ábel

A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Tőkéjének rekeszei sárgás, nyúlós nedvet tartalmaznak, mely nagyon erős narkotikus-csípős hatású. Mérgezési tünetei nyálfolyás és heves görcsök jelentkezése, mely az epilepsziához hasonló. A halál légzésbénulás következtében áll be, orvosilag nem használatos, írja a tiszatoelovilaga.hu.

Fotó: Molnár Ábel

Kubinyi Ágoston 1842-ben így írta le a fajt:

Gyakran tapasztaltatott, hogy a lovat, szarvasmarhát és juhot is megöli, ha vigyázatlanságból nekie eledelül nyujtatott. Hol e növény nagy mennyiségben terem, mint Magyarország sik részének mocsáros helyein, ott a viz fölött valamelly olajhoz hasonló folyadék lebeg, mit a gyökér bocsát ki. Elmérgesedvén  ettöl a viz, ez mind az embernek, mind pedig a marhának veszedelmes lehet, s ugyanezért némelly tartományokban kiirtása keményen parancsoltatik.

Védett növényünk, eszmei értéke 5.000 Ft.

Fotó: Molnár Ábel
Facebookon felfedezett hóvirág és csodabogyó 2019 új növényei között
2019-ben több veszélyeztetett növényfajt is felfedeztek a tudósok.

Kiemelt kép: Molnár Ábel

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik