Mozaik

Facebookon felfedezett hóvirág és csodabogyó 2019 új növényei között

2019 új felfedezései között szerepel egy rákölő gomba és egy különleges hóvirág faj, valamint egy ilang-ilang fa is. A Kewi Királyi Botanikus Kert szakértői által azonosított fajok között továbbá van egy csodabogyó, ami az ízlelőbimbóinkat is megbolondítja, a felfedezett gumiszerű cserje pedig olyan, akár egy szuperragasztó, írja a The Guardian.

A Kewi Királyi Botanikus Kert szakértőinek idei felfedezései közé tartozik továbbá egy ylang-ylang fa, melyből mindössze hét egyed létezik a világon, egy új cukorkaszínű csíkos ibolya, rózsaszínű gyümölcstestekkel rendelkező gombák, amelyek képesek leküzdeni a rákot és a vírusokat, valamint a Facebookon egy új hóvirágfajra is rábukkantak.

Az új fajok tudományos elnevezése az első kritikus lépés a fajok védelmének a szempontjából

– mondták el a tudósok.

A gumiszerű cserjefaj – Fotó: Xander van der Burgt/RBG Kew

Hivatalosan 102 növényt és nyolc gombát neveztek el 2019-ben, de sokan ezek közül már a kihalás szélén állnak. A legnagyobb veszélyt a természetes élőhelyek eltűnése, termőfölddé alakítása, a fairtás, a bányászat és a klímaváltozás hatásai jelentik.

A növények a földi élet 82 százalékát teszik ki, míg az emberek mindössze 0,01 százalékát.

Oxigént termelnek, élelmet biztosítanak, menedéket adnak, valamint gyógyszereket állítanak elő belőlük. Közel 400 ezer ismert növényfaj él, és évente mintegy 2000 új fajt neveznek el a tudósok.

Mindannyian a növényektől függünk. Megdöbbentő, hogy számunkra még mennyi ismeretlen növényfaj létezik a bolygón. Fontos a növények elnevezése, mivel a természetes élőhelyük gyorsan eltűnhet, és csak a nevük után kaphatunk hivatalos értékelést a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesülettől, hogy a nemzeti hatóságokat értesítsük a veszélyeztetett és védett területekről

– mondta el Martin Cheek, a Kew egyik vezető botanikusa.

Az idén felfedezett növénykülönlegességek:

1. Az új hóvirágfajt Törökország északnyugati részén találták meg. Mindezt úgy, hogy egy gyermekorvos feltöltötte ünnepi fényképeit a Facebookra, ahol egy ukrán hóvirágszakértő rögtön észrevette őket. A pár visszatért a helyszínre, és összegyűjtött egy mintát, amelyet a Kew hóvirágszakértője, Aaron Davis új fajként erősített meg. Az új faj kritikusan veszélyeztetettnek minősült időközben.

2. A Chimanimani-hegység esőerdőiben, a Mozambik – Zimbabwe határán elterülő területen új bogyós növényfajt fedeztek fel. Ezen fajok gyümölcse tartalmaz egy miraculin nevű vegyületet, amely blokkolja az ízlelést, így például az eredendően savanyú ételek is édeskések a fogyasztásuk mellett. Ez az új faj is veszélyeztetett az erdő folyamatos pusztulása miatt.

3. A gumiszerű cserjefajt egyetlen vízesésnél találták meg a Bafing folyón, Guineában.

Rendelkeznek valamiféle biológiai szuperragasztóval, amellyel a sziklákhoz ragaszthatják magukat, meggátolva, hogy lesodródjanak onnan. De ezt az érdekes vegyületet még nem vizsgálták meg eddig

– mondta Cheek.

4. A legritkább 2019-es felfedezés a zonozono, egy 20 méter magas fa az ilang-ilang családból, amelyet Tanzánia Usambara-hegységében fedeztek fel. Csak hét ilyen fa ismert a világon, és ezt az új, lilás színű példányt Új-Guineában azonosították.

Fotó: Andrew R Marshall./RBG Kew

5. A délnyugat-kínai Yunnanból származó bambuszgomba csak 2019-ben kapott tudományos nevet, ám a régióban már több mint 400 éve használják az ízületi gyulladások kezelésére. A tudományos érdeklődés fokozódik iránta, ugyanis a gombában felfedezték a hiperkrellineknek nevezett vegyületeket. Fény hatására ezek a vegyületek legyőzik a daganatokat, vírusokat és más gombákat.

Kiemelt kép: D.Zubov/RBG Kew

Elbűvölő növényszobrok a nagyvilágból
Összegyűjtöttünk néhány gyönyörű és grandiózus alkotást a földkerekségről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik