Virágzó vidékünk

Népes gólyacsapat lepte meg a balástyai traktorost

Dékány Levente
Dékány Levente
A séf korábban még nem látott hasonlót.

Dékány Levente látványos fotóit posztolta a Dél-Alföld meteorológia.

Balástyánál sodrózás közben 42 gólyát örökített meg a fiatalember, akinek képeiből a meteorológiai oldal válogatott. A bejegyzés alatti hozzászólásokból kiderült, hogy az alföldi emberek többfelé látnak ezekben a napokban gólyákat munka közben a lekaszált szálak között, de nem ekkora tömegben.

A balástyai Dékány Levente hétköznapokon konyhafőnökként dolgozik, hétvégente pedig édesapjának segít a családi gazdaságban. A közelmúltban a déli órákban Levente éppen a traktoron ült, amikor szokatlan dologra lett figyelmes.

Galéria
Dékány Levente

A legfurcsább az volt, hogy néhány másodperc alatt nagyon sokan lettek. Kint voltam sodrózni a traktorral. Ilyenkor kupacokat képezek, és utána jöhet a bálázó. Ahogy elfordultam, először egy-két gólyát pillantottam meg, majd hármasával érkeztek az újabb példányok. Folyamatosan a traktor felett köröztek. Mire a sor végére értem és befeztem a munkát, minden oldalról sereglettek

– mondta Dékány Levente a Sokszínű vidéknek.

Amikor a egy-egy területet lekaszálnak, a madarak gyakran keresnek maguknak élelmet. Levente szerint a gólyák szinte biztos, hogy megéreztek valamit, hiszen még a környéken nemigen látott fészket. A történet mégsem példátlan, Hajdú Tamás szolnoki madarász elmondta, mi állhat a dolog hátterében.

Gyakran előfordul felénk is, hogy a traktorozás nyomán hirtelen gólyák jelennek meg a területen. Általában különféle rovarokat és rágcsálókat kínál számukra egy-egy alkalommal a “terített asztal”

– magyarázta a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Kapcsolódó
Megkezdték gyülekezőjüket hosszú vándorútjukra a fehér gólyák
A gyülekező fehér gólyák száma napról-napra növekszik egészen addig, míg útra nem kelnek a szokásos időben, augusztus 20-a tájékán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik