Virágzó vidékünk

Marsbéli tájra hajaznak az alföldi szikes tavak

Bodrogi Attila
Bodrogi Attila
A hódmezővásárhelyi Téglagyári-tavak többsége szinte teljesen kiszáradt. Látványos felvételeket készítettek a természeti jelenségről.

Kiszáradt, szikessé vált több tómeder a Dél-Alföldön – írta a Promenád.hu.

A közelmúltban többször írt már a Sokszínű vidék a pusztító melegről és a hazánkat is sújtó aszályról. Hódmezővásárhely legnagyobb, legismertebb zöld övezete is rendkívül mód megsínyli a tartós hőséget és szárazságot.

Bodrogi Attila

A látványos fotók a csongrádi mezőváros határában található Téglagyári kubikok mentén készültek, melyek az elmúlt hetek rekordmeleg időjárását szemmel láthatóan ugyancsak megsínylették. Az egyik tó teljesen kiszáradt.

A középső tó fele részben kiszáradt, míg a legmélyebb állóvíz szintje nagyon alacsony. A tavak környezetében élő vízimadarak egy része az alacsony vízszintű tóba szorult, a partimadarak viszont továbbra is előszeretettel látogatják a nagyon sekély középső tavat. A Kutasi út felől elhelyezkedő, legkisebb tó teljesen kiszáradt, egy-két tócsa emlékeztet csak a tóra. A szikes tómederben kicsapódik a só, ezért fehér színben és halványsárga árnyalatokban pompázik a terület.

A szikesek

A természetvédelem.hu portál szerint a szikes tó olyan természetes vagy természetközeli vizes élőhely, amelynek medrét tartósan vagy időszakosan legalább 600 mg/liter nátrium kation dominanciájú oldott ásványi anyag tartalmú felszíni víz borítja, illetve a területén sziki életközösségek találhatók. A hazai nyilvántartásban jelenleg 397 darab “ex lege” védett szikes tó szerepel, amelyek az országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természeti területeken kívül találhatóak.

Kapcsolódó
Újabb szikes tó tűnt el az Alföldön
Az idei kora tavaszon olyan dolog történt, amit még nem tapasztaltak.
Olvasói sztorik