Virágzó vidékünk

Néhány család otthona a festői környezetben fekvő mecseki falu

Györkő Zsombor
Györkő Zsombor
Nyugalom, madárfütty, friss levegő és a természet közelsége, ez Pusztakisfalu.

Nevéből adódóan felvetődhetne a kérdés: puszta vagy falu? Sokáig nem kell a válaszon gondolkodni, mert Pusztakisfalu – az egykor önálló település – Baranya vármegye középső részén, a Kelet-Mecsek területén fekszik, ma Lovászhetény különálló településrésze.

A Geresdi-dombságban lévő falu Lovászhetény központjától közúton körülbelül 2,5 kilométerre északra fekszik, hasonló távolságban északi szomszédjától, Apátvarasdtól is, de közúti kapcsolat nincs közöttük. További szomszédos település még kelet felől Erdősmecske, nyugat felől pedig Zengővárkony.

Györkő Zsombor

Pusztakisfalu zsáktelepülés, mivel közúton csak egy irányból közelíthető meg, a Mohács térségétől Zengővárkonyig húzódó 5606-os útról letérve, egy számozatlan önkormányzati mellékúton.  Pécsvárad felől Lovászhetény felé kell indulni, majd az elágazást jelző táblánál balra fordulni az egysávos úton.

A falu mindössze egy utcácskából áll, amelynek közepén egy kis patak csordogál.

A települést jobbára németek lakták, de a jobb megélhetés okán a lakosság nagy része a XX. század folyamán elköltözött. Teljes népességéről nincs pontos adat, manapság amintegy 8-10 családot él a településen. Ugyanakkor néhány hétvégi ház található a faluban és egy vendégház is üzemel.

Látnivaló a Szent György nevére szentelt, középkori eredetű római katolikus kápolna – melynek bejárata közelében egy kőkereszt és egy szentet ábrázoló kőszobor is áll -, egy harangláb és egy muzeális tűzoltó szekér a kápolna közelében.

Györkő Zsombor

Györkő Zsombor pécsi hobbifotós – aki ebben az évben is keresztül-kasul járta az országot, és mindenütt csodás felvételeket készített – a napokban tett egy túrát a Lovászhetény-Pusztakisfalu-Pécsvárad útvonalon, és Pusztakisfaluban barangolva gyönyörű felvételeken adta vissza a hely varázsát.

Nyugalom, madárfütty, friss levegő és a természet közelsége, ez Pusztakisfalu. A falu Baranya vármegyében fekszik 20 kilométerre a megyeszékhely Pécs városától

– írta a fotók mellé közösségi oldalán.

A képre kattintva galériánkban megcsodálhatjuk a nyári pompájában mutatkozó festői Pusztakisfalut. A fotókért köszönet Györkő Zsombornak.

Galéria
Kapcsolódó
Völgykatlanban bújik meg a magyar Svájc, a Mecsek ékszerdoboza
A katonás rendben sorakozó porták többségükben tornácos parasztházak.
Olvasói sztorik