Virágzó vidékünk

Szakrális kincs bújik meg a tolnai dombok ölelésében

györkő zsombor
györkő zsombor
A grábóci kolostor és templom méltán tartozik Tolna vármegye leghíresebb emlékei közé.

A grábóci szerb ortodox kolostor és templom a Tolna vármegyei Völgység erdővel borított dombjai között megbújó falujában, Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból.

A szerzetesek a patak partján fából építették fel lakóhelyüket és templomukat. 1587-ben engedélyt kaptak Frenk Juszuf budai pasától, hogy kőből építsenek maguknak templomot.

györkő zsombor

1667-ben a törökök, 1703-ban a kurucok dúlták fel a kolostort, ami elnéptelenedett, a templom is megsemmisült. 1711-ben tértek vissza a szerzetesek több szerb családdal együtt. A lerombolt templom helyett 1738-ra felépítették a ma is meglévő templomot, amelyhez tornyot is építettek, s rövidesen elkészült az ikonosztáz is. A ma is meglévő kolostorépület 1787-ben épült föl.

1981 és 1987 között az addigra teljesen lepusztult, már-már életveszélyes állapotban lévő templomot és a kolostorépületet is teljesen renoválták. 1994 óta a teljes kolostorépület a szerb egyház használatában van, de már nem képeznek szerzeteseket; az utolsó 1977-ben halt meg.

györkő zsombor

A zsákfaluban a történelmi építmény kis parkolójából a patak felett átívelő kőhídon érünk a kolostoregyüttes területére. Jobbra az emeletes kútház áll, alsó részében a bővizű, hideg forrásvíz buzog.

Balra áll a nem látogatható kolostor, jobbra pedig a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom magasodik.

györkő zsombor

A meglepően világos belterű templom fő látnivalója, a szentélyt a hajótól elválasztó, szentképekkel díszített, csodálatos ikonosztáz 1768-ban készült, egy újvidéki mester alkotása, fakerete pedig egy eszéki asztalosmester műve.

A barokk falat zöld márvány díszíti, faragásai aranyozottak. Említésre méltóak a kupola freskói, a kántorok díszes padja, a pompázatos püspöki trón és a körmeneti zászlók.

györkő zsombor

A templomban őrzik Szent Borbála vértanú homlokcsontjának egy darabját. Az ereklye miatt a templom búcsújáró hely is egyben.

Györkő Zsombor országjárása során a közelmúltban ellátogatott a tolnai dombság történelmi kincséhez, és fotókon adta vissza mindazt, amit a helyszínen láthatunk.

A képre kattintva galéria nyílik.

Galéria
Kapcsolódó
Egyetlen szerzetes lakja a tolnai zsákfalu szerb kolostorát
Grábócon Mitrofan atya ápolja a szerbek közel 500 éves örökségét.
Olvasói sztorik