Virágzó vidékünk

Beindult a szüret, gyengébb almatermésre számítanak a hőség miatt

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Az aszály és a hőség miatt a gyümölcsök mérete elmarad a szokásostól.

Idén korábban kezdődött a szüret a hazai almaültetvényeken – írta az MTI.

Minden eddiginél korábban indul a szüret a hazai almaültetvényeken. Magyarország legnagyobb termesztőkörzetének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében néhány feldolgozóüzem már megkezdte a léalma felvásárlását – erről írt közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Az idén az átlagosnál gyengébb termés várható, a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja fedezni a leszüretelt mennyiség. Az egész EU-ban gyengébb a termés az átlagosnál: 11,5 millió tonna helyett 10,2 millió tonna várható.

Idén hozzávetőlegesen 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be az ültetvényeken, mint tavaly. Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul majd, míg 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma, jóllehet 110 ezer tonnára tehető a hazai étkezési alma piac, és 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás.

A ténylegesen betakarítható mennyiséget a szüreti időszak időjárása még – akár jelentősen – befolyásolhatja. Jó esetben a 350 ezer tonnát is meghaladhatja a termés, míg a legrosszabb forgatókönyv esetén a 300 ezer tonnát sem éri majd el a tényleges termésmennyiség.

Ebben az évben az időjárási károk szinte minden válfajával szembe kellett nézniük a gazdáknak. A szélsőséges csapadékeloszlás, a korán jött tavasz, majd a hirtelen lehűlés után a nyári száraz, hosszan tartó kánikula okozott gondokat.

Pixabay

Még mindig az Idared a sláger

Magyarországon 20 564 hektáron folyik almatermelés. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyékben is termelnek almát az országban, a legfontosabb termesztőkörzetünk azonban továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15 136 hektár almaültetvény található. Még mindig az Idared a meghatározó fajta Magyarországon, mellette a Jonagold és az Idared mellett a Gala, a Golden Delicious, a Red Delicious is nagyon kedvelt.

A léalma ára a korábbinál kedvezőbben alakulhat: jelenleg kilogrammonként 75-80 forint a nettó felvásárlási ára, ami a tavalyi árnak majdnem a duplája. Az étkezési alma termelői ára is várhatóan 25-35  százalékkal nő.

Kapcsolódó
Így marad zamatos télen az otthon tárolt alma
A tárolás nem csak eltartást jelent, ilyenkor alakul ki a fajtára jellemző illat, a gyümölcshús megpuhul és lédúsabb lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik