Otthon készült

Így marad zamatos télen az otthon tárolt alma

pixabay
pixabay
A tárolás nem csak eltartást jelent, ilyenkor alakul ki a fajtára jellemző illat, a gyümölcshús megpuhul és lédúsabb lesz.

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs, ráadásul télen is tárolható, így hosszú ideg vitaminnal és rosttal lát el minket. A tárolás nem csak eltartást jelent, ilyenkor alakul ki a fajtára jellemző illat, a gyümölcshús megpuhul és lédúsabb lesz. Az ideális tároló egy pince, ahol 3 és 6 °C közötti a hőmérséklet, 80–90 % a relatív páratartalom és jól jár a levegő, írta honlapján a Hobbikert Magazin.

Mikor érett meg az alma?

A gyümölcs nagysága, színe és aromája alapján tudjuk megmondani, hogy megérett-e. Ha nem vagyunk ebben teljesen biztosak, akkor egy egyszerű tesztet alkalmazhatunk. Amennyiben a fa már megszakította az ág és az alma szára közti tápanyagáramlást, akkor a gyümölcs könnyen leszakítható. Ezt úgy érdemes ellenőrizni, hogy a kezünkbe fogjuk az almát és enyhén felfelé billentjük. Ha ellenáll ennek a mozdulatnak, akkor még nem érett. Amennyiben ennek ellenére erővel letépjük, a szár általában a fán marad, a helyén pedig könnyebben behatolhatnak a kórokozók a gyümölcsbe, így az rövid időn belül megrohad.

Az alma szüretelése

A fán lévő gyümölcsök nem egyszerre érnek, ezért többször kell szüretelnünk. Kerüljük a gyümölcsök dobálását, öntését, mert az ütődött almák könnyebben rothadásnak indulhatnak. Minél kíméletesebben bánunk velük, annál könnyebben lesznek tárolhatók.

Csak azokat a gyümölcsöket tároljuk, amiket mi szedtünk le a fáról. A lehullott almák hamar rohadnak az ütődés, sérülés következtében. A szüretet lehetőleg egy napsütéses napon végezzük. A beteg vagy szár nélküli almákat minél előbb igyekezzünk felhasználni. A betakarítást követően az almákat 1-2 napig a szabadban, harmattól védve hagyjuk ládában állni.

Az alma tárolása

A tárolófelületeket alaposan takarítsuk le a használat előtt, szappanos oldattal vagy meleg, ecetes vízzel. Érdemes külön részt kialakítanunk a különféle fajtájú, érési idejű almák számára, a korai fajták ugyanis hamar érési gázokat termelnek, ami az őszi almák érését is felgyorsítja.

pixabay

A téli hónapok alatt kövessük figyelemmel!

Hetente egyszer nézzük át a tárolt almákat, válogassuk ki a penészes, rohadt gyümölcsöket. Az almákat lehetőleg egy rétegben, a szárukkal felfelé helyezzük polcokra vagy ládákba. A helyiséget rendszeresen szellőztessük, hogy elkerüljük a penészedést, rothadást.

 “Napi egy alma – az orvost távol tartja”

Az alma jó C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok s savak. A savaknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, valamint az agy működésére. Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Az alma remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül, az alma jó a fejfájásra, fáradtság ellen, asztmás megbetegedések esetén, illetve elengedhetetlen része minden diétának, fogyókúrának. Kalóriában szegény, rostban igen gazdag gyümölcs.

Kapcsolódó
80 forintért adja az almát egy borsodi gazda
Folyamatosan nyitnak a szedd magad almaföldek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik