Virágzó vidékünk

Félmillió fát vágtak ki az elektromosautó-gyár építése miatt

Erős kompromisszumokkal valósul meg a fenntarthatóbb autózás.

Műholdfelvételek alapján is látható, hogy 500.000 fát vágtak ki Berlin mellett azért, hogy a Tesla elektromosautó-gyára felépülhessen – írja a New Technology.

Az elektromos járműveket az autózás fenntarthatóbb alternatívájaként emlegetik, de nem minden szempontból egyértelmű a helyzet. A gyár helyszínéül választott területen hatalmas erdőírtást végeztek el. A Kayross nevű környezetvédelmi elemző cég adatai szerint 329 hektár erdőt semmisítettek meg.

A környezetvédők a kezdetektől tiltakoznak a projekt ellen, mivel szerintük ellentmond a Tesla által képviselt fenntarthatósági elveknek.

Antoine Halff, a cég vezető elemzője a The Guardiannak nyilatkozva azt mondta, hogy egy ilyen nagyszabású projekt összetett kompromisszumokat igényel.

A Tesla németországi gyára jelentős fakivágással járt. Természetesen ezt perspektívába kell helyezni, hiszen az elektromos járművek használata előnyösebb a belső égésű motoros autókkal szemben

– magyarázta. Megjegyezte, hogy a kivágott félmillió fa körülbelül 13.000 tonna szén-dioxid-emissziós többletet jelent, ami nagyjából 2800 amerikai autó éves kibocsátásával egyenlő.

Brandenburg tartomány környezetvédelmi minisztériuma jóváhagyta a gyár termelési kapacitásának megduplázását, így az évente akár egymillió autó gyártására is képes lesz. Közben több környezetvédelmi incidens is történt a gyár területén, például dízelolaj-, festék- és alumíniumszivárgás. A Tesla ugyan elismerte ezeket az incidenseket, de azt állítja, hogy környezeti károkat nem okoztak, és szükség esetén korrekciós intézkedéseket vezetnek be.

A Kayrros erdőirtás-érzékelő eszközének célja, hogy segítse a vállalatokat az új EU-szabályozások betartásában, amelyek 2025-től tiltják az erdőirtással összefüggő áruk importját.

Kapcsolódó
Már közel 40 ezer elektromos autó jár a magyar utakon
A Magyarországon közlekedő 76 ezer klímabarát járműnek több mint a fele tisztán elektromos személyautó.
Olvasói sztorik