Mozaik

90 éves a környezetvédelem elhivatott nagyasszonya

university of rhode island
university of rhode island
Olyan világot képzel el, ahol nincs gyűlölet és keserűség, ahol a szeretet és az együttérzés a legfontosabb elemek.

Jane Goodall világhírű környezetvédő, főemlőskutató 1934. április 3-án született Londonban.

Már kisgyermekkorában nagyon érdeklődött az állatok iránt. Második születésnapjára egy élethű játékcsimpánzt kapott ajándékba – melyet máig őriz –, amit a Londoni Állatkertben született csimpánzkölyök után Jubilee-nek neveztek el. Goodall később úgy nyilatkozott, ez indította el rajongását és szeretetét az állatok iránt.

Egy alkalommal kislányként sikerült jól ráijesztenie felnőtt családtagjaira. Órákra eltűnt, hogy a szalma közé bújva, a tyúkólban üldögélve várja ki, hogy a tyúkból előbújjon egy tojás. Édesanyja, Vanne szerint „ez volt Jane első zoológiai kutatóprogramja”.

Jane számtalan könyvet olvasott a vadonban élő állatokról és arról álmodozott, hogy egyszer úgy fog élni, mint Tarzan, vagy az állatok gyógyításával foglalkozó Dr. Dolittle.

wikimedia commons

Érettségi vizsgáját követően elvégzett egy titkárnői tanfolyamot, és 1957–58-ban Kenyában egy emberszabású majmokat kutató csoport titkárnője lett. Alapvetően innen számítható a főemlősök életének megfigyelésében a mai napig tartó munkája.

Jane Goodall – megvalósítva gyerekkori álmát, az afrikai kalandozást – ténylegesen 1960 nyarán kezdte a csimpánzok tanulmányozását Tanzániában.

A Gombe Nemzeti Park erdőkkel borított és mély völgyekkel szabdalt hegyvidékén aligha gondolta, hogy kutatásainak megállapításai egyszer végleg átírják az emberek és állatok közti viszonyról alkotott képet, s az általa elindított projekt folytatódik a 21. században is.

A kezdetekben a csimpánzok azonnal elmenekültek, ha meglátták Goodallt, ő azonban kitartott. Bár csupán távolabbról, látcsővel figyelte az állatokat, végül a csimpánzok egyre közelebb engedték magukhoz.

A vadont járva egy alkalommal azt tapasztalta, amint egy csimpánz ágakat gallyazott le, hogy segítségükkel termeszeket halásszon ki egy termeszvárból. A tudósok addig úgy vélték, hogy kizárólag az emberek képesek szerszámokat készíteni és használni, Goodall felfedezése azonban megcáfolta ezt a feltételezést.

Mostantól újra kell definiálnuk a szerszám, vagy az ember fogalmát, vagy el kell fogadnunk a csimpánzokat emberekként

– mondta akkor Dr. Loouis Leakey természettudós.

Goodall 1961-ben Ph.D. kezdte meg tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen, s egyike volt azon keveseknek, akik előzetes egyetemi tanulmányok nélkül doktorálhattak. 1966-ban etnológiából szerezte meg doktori, Ph.D. címét.

wikimedia commons

A Gombe Nemzeti Parkban töltött évei során Goodall azt is megfigyelte, hogy a csimpánzok folyami disznókat és más állatokat vadásznak le és esznek meg, ez pedig felülírta a csimpánzokról szőtt azon teóriát, mely szerint ezek a főemlősök elsősorban vegetáriánusok, valamint gyümölcsevők és csupán néha fogyasztanak rovarokat, vagy kisebb rágcsálókat.

A főemlőskutató visszautasította az állatok megjelölésére vonatkozó tudományos meggyőződést, s számok helyett neveket adott a Gombe-i csimpánzoknak. Kitartott megfigyeléseinek érvényessége mellett, melyek szerint az emberszabású majmok egyedenként eltérő egyéniséggel, gondolatokkal és érzelmekkel bírnak.

Írt arról is, hogy a csimpánzok képesek szervezett támadást intézni fajuk tagjai ellen, s véres háborút vívni egymással.

1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelme érdekében. Az azóta eltelt idő alatt a világ számos országában alakult Jane Goodall Intézet – Magyarországon 2006 óta működik –, a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában.

1991-ben fiatal aktivistákkal megalapította a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) programot, amellyel kifejezetten a fiatalabb generációkhoz szól, és ösztönzi őket a környezetvédelemre és a fenntartható életmódra.

A világhírű főemlőskutatót a világ több egyeteme dísztoktorrá választotta, és számos elismerésben, díjban részesült.

wikimedia commons

Jane Goodall az elmúlt években nagyon sokat utazott, hogy iskolás gyermekeket látogasson meg és előadásokat tartson a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, valamint más környezeti válságokról. A környezetvédelem nagyasszonya hiszi és reméli, hogy az emberiség képes megoldani azokat a problémákat, melyeket saját maga idézett elő.

Az általa elképzelt világ olyan lenne, ahol mindenki a természettel és egymással összhangban élne. Egy világ gyűlölet és keserűség nélkül. Ahol a szeretet és az együttérzés a legfontosabb elemek, és ahol mindenki megértené, hogy az állatoknak ugyanúgy vannak érzései, jogai, mint nekünk.

Kapcsolódó
Kerüljünk szorosabb kapcsolatba a természettel és egymással, hogy megőrizhessük ezt a világot
Budapestre érkezik a világhírű főemlőskutató, Dr. Jane Goodall.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik