Mozaik

5 millió fa elültetésére készül Jane Goodall

A magyarországi Jane Goodall Intézet is csatlakozik az akcióhoz.

A magyarországi Jane Goodall Intézet is csatlakozik a szervezet névadójának a napokban, az idei Világgazdasági Fórumon bejelentett nemzetközi faültetési akciójához, tájékoztatott az Országos Sajtószolgálat.

Dr. Jane Goodall előirányozta 5 millió fa ültetését az idei évben az általa alapított Roots&Shoots ifjúsági programban résztvevő csoportok segítségével, újratelepítés vagy helyreállítás formájában. Az akció kapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampányához, melynek célkitűzése az 1 billió, vagyis ezer milliárd fa ültetése – 1 Trillion Trees campaign of UNEP – az évtized során.

35 ország tett ígéretet a klímaváltozás megfékezésére
Többek között London, Párizs, Los Angeles és Újdelhi főpolgármesterei közösen fogalmazták meg, hogy a következő két évben mit tesznek a környezetünkért.

A Meteorológiai Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6%-kal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, amelyben a növényzet nagy szerepet játszik.

Jane Goodall – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A billió fa ültetése kampány olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdők helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozás előteremtését és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is – éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fa telepítésének tíz év alatt történő megvalósításához.

Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots&Shoots program keretében csatlakozunk, amely segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét

– mondta Dr. Jane Goodall, DBE, ENSZ békenagykövet.

A JGI Magyarország márciusban jótékonysági aukció keretében készíti elő a faültetési kampányát. Témái: ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása, a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások lesznek.

A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok. Az intézet ezúton várja olyan szakemberek, intézmények, önkormányzatok, gazdák jelentkezését, akik a természetes élőhelyek visszaállításáért és megőrzéséért tennének.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Magyarországon először vetítik a tévében a Jane Goodall életéről szóló egyedülálló dokumentumfilmet
A rendező 1960-ban indítja a sztorit, amikor a 26 éves Jane megérkezik Tanzánia egyik eldugott szegletébe, hogy a csimpánzokat tanulmányozza.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik