Virágzó vidékünk

Perpatvar kerekedett egy öreg fa kivágásából Kaposváron

Kaposvári Városüzemeltetési Kft.
Kaposvári Városüzemeltetési Kft.
Attól, hogy egy fa egészségesnek tűnik, nem feltétlenül az. Egy szétrepedt fa akkor is tragédiát tud okozni, ha a törzse, az ágai külön-külön is egészségesnek tűnnek.

Ezt tették tegnap a házunk előtti gyönyörű, egészséges 30 éves hársfával, amely velünk nőtt fel a hosszú évek során

– írta közösségi oldalán egy felháborodott lakó.

Bejegyzéséhez képeket is csatolt. A fotókon látszik, hogy a Búzavirág utcai tűzoltóút mellett egy hatalmas, egészségesnek tűnő fát vágtak ki. A lakó azt írja, az emberi aljasság határtalan, és sosem fogja megérteni, hogy lehet a természetet ilyen komolyan megkárosítani, írta a Kaposvármost.

A portál megkereste a Kaposvári Városüzemeltetési Kft-t az esettel kapcsolatban. Dombos Borbála kertészeti csoportvezető elmondta: több, mint egy éve készült szakvélemény a fáról, ami megállapította, hogy a törzsén, ahol a fa ágai kettéválnak, megrepedt. Ezen a repedésen keresztül beszivárog az esővíz, ami télen megfagy és elkezdi szétnyomni az ágakat. Ez előbb-utóbb töréshez vezet.

Amikor egy fáról elkészül a szakvélemény, akkor azt, a fáról készült fotókat és magát a problémát csatoljuk a fakivágási kérelemhez, amit csak a jegyző tud jóváhagyni. A tűzoltóút melletti hársfa esetében két vázág ment felfelé, és a két vázág között volt a fának egy bekorhadása, repedése. Ezen a repedésen keresztül beszivárog a víz, télen megfagy, és szétrepeszti az ágat

– mondta a portál megkeresésére Dombos Borbála.

Attól, hogy egy fa egészségesnek tűnik, nem feltétlenül az. Egy szétrepedt fa akkor is tragédiát tud okozni, ha a törzse, az ágai külön-külön is egészségesnek tűnnek. Egy széllökés vagy a tavasszal felvett víz tömege is elegendő lehet ahhoz, hogy a repedt ágak a mélybe zuhanjanak, s ezzel akár járókelőt, akár autót vagy ingatlant veszélyeztessenek.

Néhány éve Kaposvár egy másik utcájában egy termetes platánág kis híján egy kisgyermekes családra szakadt. Egy-két másodpercen múlt a tragédia. Azóta már az ottani fasor egy része is megújult, a korhadt fákat kivágták, s helyükre – tuskómarást követően – újakat ültettek.

A városüzemeltetés kertésze a portál megkeresésére elmondta, a közterületen lévő fák kivágásához alapos indok és jegyzői engedély kell.

Kapcsolódó
Országos faültetési programot indít a 10 millió Fa Alapítvány
A közösség célja a lehető legnagyobb számban fák és erdők telepítése Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik