Lenyűgöző fotók a lakmározó békászó sasok családjáról

Az egyik legszebb égi látványosság egy sas röptéje a mező felett.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársa, Domboróczki Gábor békászó sasokat fotózott, a fészket épphogy elhagyó fiatal madarak, idősebb nőstény és hím példányok is szerepelnek a képeken. Olyan izgalmas pillanatokat sikerült elcsípnie a szakembernek, amikor a felnőtt madár épp egy sáskát lakmározik vagy amikor a szülők a levegőben etetik a fiatal madarat.

Nézze meg a csodás természetfotókat gallériánkban.

Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor
Domboróczki Gábor

A fajjal foglalkozó szakemberek információi alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 2024. évben is legalább 14 territóriumban volt sikeres a költés, és kirepült már a fióka

– írta a nemzeti park.

Ebből a 14 fészkelésből három esetben is eddig még nem ismert revírben találtak új költő párt. Volt egy territórium, ahol feltételezhetően a költési időszakban bekövetkezett zavarás (újonnan épült vadles és szóró) miatt hiúsult meg az egyébként megkezdett költés és volt egy eset, amikor a Dél-Afrikából sikeresen megérkezett párból a hím vélhetően áramütés következtében elpusztult, így ebben a territóriumban már el sem kezdődött idén a költés. A hiányzó sas rendszeresen ücsörgött a szigeteletlen villanyvezeték szakaszok oszlopain, és vélhetően ez okozhatta az eltűnését is.

Domboróczki Gábor

És, hogy a madarak közül melyik a fészekből frissen kirepült békászó sas? A fiatal sasok tollazata az idős madaraknál sötétebb tónusú, az evező- és faroktollak alulról sávozottak a végükön fehér színben, ami a szárnyak és a farok szegélyén felülről fehér csíkokat és a testen pettyezett mintázatot mutat.

Az idős madaraknak már sárga a szemük, és a vedlések során fokozatosan lecserélődnek a feltűnően sávozott evezőtollak, és a fiatal madarak pöttyözött tollruháját eredményező fehér végű tollak is. Jellemzően a tollazat színezete is világosabb. Idős korra eltűnik a fiatal madarak világos színezetű tarkófoltja is, de megmaradnak a madarak röpképén felülről látható olyan fajra jellemző bélyegek, mint pl. a farktőben látható fehér sáv, a hát közepén található fehér folt, és a két szárny közepénél található fehér foltok.

Domboróczki Gábor

A fészekből kirepült sasok szeptember második feléig még a költőterületen tartózkodnak, és továbbra is a szülőkre utaltak.

Tőlük kérik és kapják az eleséget, de az idő előrehaladtával már egyre nagyobb területeket járnak be a territóriumukból, és elkezdik megtanulni a zsákmányszerzést is. Kezdetben még csak a földön járkálva, ízeltlábúakra vadászva.

Érdemes tudni, hogy a békászó sasoknál a hímek nem váltják a tojót a kotlásban, és a tojó a tojások kikelését követően is a fészeknél marad és őrzi a fiókákat, vagyis egy jól meghatározott munkamegosztás jellemző a békászó sas családra.

Kapcsolódó
Rekordszámú fiókát nevel egy saspár a Dél-Alföldön
Most fordult elő másodjára, hogy ilyen nagy családja lett egy saspárnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.