Virágzó vidékünk

Szirti sas vendégeskedett az Alpokalján

Facebook/Őrségi Nemzeti Park/Rácz Attila
Facebook/Őrségi Nemzeti Park/Rácz Attila
Az idei vasi ragadozómadár-számlálás közben kapta lencsevégre a hazánkban igen ritka sasfélét egy természetfotós.

Január közepén immár 21. alkalommal szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását. Vas vármegyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásban, civil és hivatásos természetvédők részvételével zajlott a felmérés – írta közösségi oldalán a nemzeti park.

A 34 megfigyelő a négy nap során több mint ezer négyzetkilométert nézett át és összesen 12 ragadozómadár faj 745 példányát észlelte. A leggyakrabban egerészölyvek kerültek távcső elé, de láttak 14 rétisast is.

Az akció legnagyobb szenzációját Rácz Attila ifjú természetfotós szállította, aki éppen a napokban kapott lencsevégre egy szirti sast a Kőszegi-hegységben.

A képeket a madárfaj biztos meghatározása céljából juttatta el igazgatóságunk helyi munkatársaihoz, még időben ahhoz, hogy ez a különleges adat is részét képezze az összesítés alatt álló országos sasleltárnak

– írták.

A szirti sas a magashegységek ikonikus madara, csak ritkán kerül szem elé az Alpokalján. A Kőszegi-hegység környezetében hatodszor sikerült megfigyelni az elmúlt 25 évben. Hazánkban mindössze négy pár fészkelése ismert, valamennyi az Északi-középhegységben él.

Kapcsolódó
Közel kétezer sast figyeltek meg az országban
Közzétették a 20. országos sasleltár adatait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik