Életveszélyessé vált a tési tájház

A nagy esőzés alaposan kikezdte az épületet.

A tési Múlttal a Jövőért Egyesület 2015-ben határozta el, hogy olyan egyedülálló tájházat hoz létre  a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő falujában, amely a kistérség jellegzetességeit mutatja be.

A projekt kezdőtőkéjét – 2 millió forintot- egy televíziós vetélkedőn nyerték. Némi önerő bevonása után 2021-ben a Magyar Falu Program 3,5 millió forintos támogatásával ingatlant vásároltak, melyben vendégházat és bakonyi tájházat alakítanak ki.

Ugyan még nem nyílt meg a tési tájház, de már alakítják helyiségeit, udvarán viszont már több közösségi rendezvényt tartottak.

A napokban hirtelen érkezett esős idő miatt a tési tájház padlásfeljárójánál lévő rés a többszörösére nőtt. Attól lehet tartani, hogy a fal, amit hozzáépítettek a lakórészhez, leomlik

– írta a veol.hu.

Öröm az ürömben, hogy a szakemberek szerint nem rántja magával a tetejét annak az épületnek, amit már felújítottak, és aminek szobáiban berendeztek népi örökségünk tárgyaiból egy gyönyörű gyűjteményt.

Lippert Ferencnek, az egyesület elnökének tűzoltókat kellett kihívnia a tájházhoz a hétvégén, ugyanis észrevette, hogy ágak hullottak közösségi terük épületeinek tetejére, tégla és tetődarabokat vertek le onnan és már nemcsak az ökle fér be a padlásfeljárónál lévő résbe, hanem a feje is.

Beázások nyomait találtam, mozgott alattam a feljáró lépcsője. A szakemberek megállapították, hogy életveszélyessé vált a Bakonyi Tájház és Interaktív Közösségi Tér udvara, így körbekerítették szalagokkal

– mondta a portálnak az elnök.

Lippert Ferenc segítséget kér a jószándékú környékbeliektől. Főként egy ács szakértelmére lenne szükség most és később önkéntesek munkájára a bontásnál, a romeltakarításnál, a festésnél, de anyagi támogatást is elfogad az egyesület.

Kapcsolódó
Tájházat varázsoltak a düledező 100 éves paraszti portából
A kis faluban élő lakók nagy családként varázsolták takarossá a Mátra keleti kapujában megbúvó otthonukat.