Bámulatos videón több ezer seregély tánca

Pihenőhelyeiken akár tízezrével is összegyűlhetnek a seregélyek.

Nagy csapataik lenyűgöző, alakjukat gyorsan változtató felhőket alkotnak, hangjuk pedig majdnem olyan változatos, mint csapataik formája. Szeretik ugyan a gyümölcsöket, de rovarfogyasztásuk is jelentős.

Ma ezt a csodás látványt élhettem át Alsóörs és Lovas között

– írta Frizória Manó, aki egy nem mindennapi videót osztott meg a Alsóörsért közösen Facebook csoportban.

Facebook/Alsóörsért közösen/Frizória Manó

A költési időszakban családi kötelékben élnek.

A seregély magányosan költ, odvakba, résekbe építi fészkét. Mesterséges odúkat is szívesen elfoglal, a számára legalkalmasabb típus a „D” típusú odú.

A kötési időszakon kívül csapatokba verődve töltik az idejüket.

Rövid távú vonuló, a kora tavasszal, tél végén legkorábban megérkező madaraink egyike. A költés befejeztével mind az az évi fiatal, mind az öreg madarak csapatba verődnek, ilyenkor gyakran megfigyelhetők például kaszálókon, legelőkön, kérődző állatok közelében.

Pihenőhelyeiken akár tízezrével is összegyűlhetnek.

Az éjszakákat is csapatokban töltik, éjjeli pihenőhelyeiken igen nagy számban is összegyűlhetnek. Akár több tízezer példányt számláló csapataik látványos égi jelenséggé alakulnak gyors irányváltásaikkal és a csapat kavargása során létrejövő különleges formákkal.

Amikor csapatban vannak, jellegzetes fecsegő-susogó hangot hallatnak.

A seregélyek híresen jó hangutánzók, képesek utánozni akár az emberi beszédet is. Amikor csapatban vannak, jellegzetes fecsegő-susogó hangot hallatnak, énekük azonban nagyon változatos, csipogó, kattogó hangokat is tartalmaz. Nászidőszakban énekelnek, násztevékenységük része szárnyaik rezegtetése is.

Természetvédelmi helyzete.A seregély természetvédelmi oltalom alatt álló közösségi jelentőségű madárfaj. Természetvédelmi értéke 25.000 forint.

Kapcsolódó
Hatalmas csapatokba verődnek az éhes seregélyek
Seregélyek százai kísérik a legelésző juhnyájakat és szarvasmarha gulyákat.