Virágzó vidékünk

Ellepték az aranylilék a kardoskúti Fehér-tó környékét

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
4800 vonuló aranylile pihent meg a Körös-Maros Nemzeti Park területén.

Február végén 4800 vonuló aranylile pihent meg a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A tó környéki, legeltetett területek kitűnő táplálkozó és pihenőhelyet biztosítanak számukra, írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Néhány évtizeddel ezelőtt aranylilékkel még csak a vonulási időszakban találkozhattunk a Dél-Alföldön, az utóbbi években azonban már több száz példány át is telel itt. Idén még januárban is 2800 példányt számoltunk a Fehér-tó térségében. A lehűlés hatására február elejére számuk jelentősen lecsökkent, majd a hónap végén ismét emelkedésnek indult, megközelítette az ötezret

– részletezték és kiemelték, hogy az aranylilék Eurázsia északi részén költenek, Grönlandtól egészen a Tajmir-félszigetig.

Középtávú vonulók, főként Európa nyugati és déli területein telelnek, de kisebb számban Észak-Afrikáig is elmennek. Február és április közepe között vonulnak, a csúcs rendszerint március közepén van.

Idén a meleg idő hatására már február végén nagyon intenzívvé vált a vonulás, így elképzelhető, hogy a 4800-as egyedszám már a vonulási csúcsot jelentette. Ez egyébként az utóbbi évek második legnagyobb mennyisége a Fehér-tónál, ennél többet, 6600 példányt 2022-ben számoltunk

– osztották meg a pontos számadatokat.

A Fehér-tó térségében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő magyar szürkemarhák, racka és cigája juhok legelésükkel kiváló pihenő- és táplálkozóhelyet biztosítanak számukra. A rövidfüvű gyepeken apró gerincteleneket, rovarokat, pókokat keresnek. A déli órákban bemennek a vízre pihenni, s az éjszakákat is ott töltik.

Kapcsolódó
Seregélyek dalától zengenek a Maros-menti erdők
A hímek képesek szinte bármilyen más madárfaj hangját utánozni, az udvarlásban pedig igazi gavallérok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik