Virágzó vidékünk

Leltárba vették a hazánkban telelő ragadozó madarakat

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A sasszinkronnak nevezett megfigyelés a lehető legpontosabb képet mutatja az itt tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról.

Elkészült az idei országos és a pannon-régiós sasleltár, amelynek keretében a több mint ötszáz magyar, horvát, szlovák, szlovén, cseh, szerb és román madártani szakember a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét felmérte – közölte honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

A felméréshez 2018 óta a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így ismét a Kárpát-medence közös téli úgynevezett sastérképe készülhetett el összesen tizenhét fajhoz tartozó mintegy huszonkétezer ragadozó madár megfigyelésével.

A madártani szakemberek az egy időben végzett megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson felmérték a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét, így a lehető legpontosabb képet mutatja az összesítés az itt tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról.

A magyarországi megfigyelések összesen mintegy 20 ezer négyzetkilométert érintettek, így az ország területének több mint húsz százalékát fedték le. A felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték. A résztvevők összesen 1 102 rétisas, 790 parlagi sas, 8 szirti sas és 8 fekete sas megfigyelést rögzítettek. A madarászok különös figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is, így 71 kerecsensólymot és 50 vándorsólymot is sikerült megfigyelni.

A hét résztvevő közép-európai ország összesítésében 1 708 rétisast és 929 parlagi sast, 16 szirti sast és 10 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 21 973 példányát számolták össze a szakemberek.

Kapcsolódó
Parlagi sasok nevelték fel az egerészölyv-fiókát
Ritkán találkoznak a madarászok ilyen különleges sasfészekkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik