Virágzó vidékünk

Újra sasleltárra hívják az országot

WIKIMEDIA COMMONS
WIKIMEDIA COMMONS
Indul a XXI. Sasszinkron.

2024. január 12. és 14. között tartja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Országos Sasszinkront, vagyis a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását. A XXI. Sasszinkronhoz ezúttal is csatlakoznak a hazai nemzeti parkok szakemberei, illetve más madarakkal, természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek önkéntesei is.

A felmérés célja, hogy viszonylag pontos képet kapjanak a hazánkban telelő ragadozómadarak számáról. Ezért nemcsak a programnévben jelzett sasok számba vétele zajlik ilyenkor, valamennyi ragadozó madárra, továbbá az Alföld területén a túzokra is kiterjed a program – mondta a Zaol.hu-nak Lelkes András természetvédelmi őr, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

A kapott adatokat a madártani egyesület munkatársai elemzik, és azokból következtetések vonnak le a madarak állományának változásairól. A mögöttünk hagyott két évtized már olyan időtávlat, amire lehet alapozni. Ami örömteli változás, hogy az akcióban részt vevők száma évről évre egyre több, és ennek következtében a megfigyelt területek nagysága is nő. A Sasszinkron az utóbbi években már nem csak Magyarországon zajlik, a szomszédos országok sasos élőhelyeit is sikerült abba bevonni.

A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan februárban készül el.

Kapcsolódó
Közel kétezer sast figyeltek meg az országban
Közzétették a 20. országos sasleltár adatait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik