Mozaik

Megrendítő fotón az áram sújtotta túzok haláltusája

Magyar Madártani Egyesület
Magyar Madártani Egyesület
Öt túzok pusztult el néhány hónap alatt áramütés következtében Montág-gyepen.

Ismét tragikus eredménye lett a túzokok és a légvezetékek találkozásának -írták a Csongrád vármegyei madarászok.

A Magyar Madártani Egyesület csoportja több fotót is közölt az utóbbi hónapokban pórult járt védett madarakról. A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyein található közép-és nagyfeszültségű vezetékek, minden évben áldozatul esik néhány példány a vezetékekkel való ütközésnek.

MME / Engi László

2023 júliusa és október eleje között példátlan dolog történt: 5 túzok esett áldozatul a Csongrád-Csanád vármegyei Montág-gyepen. Ezzel az ott élő 25 példány jelentős része elpusztult.

Az utolsó, október első napjaiban történt ütközést az MME helyi csoportja önkéntesének, Engi Lászlónak véletlenül sikerült lefotóznia is, amelyre talán még nem volt példa hazánkban.

MME / Engi László

A kritikus területeken található középfeszültségű vezetéksorokat tudott kezelni a természetvédelem, azonban a 120 000 voltos vezetékek földkábelre történő cseréje szinte megfizethetetlen, csak néhány ország tudta ezt eddig megengedni, ők is bizonyos szakaszokon.

A vezetékek láthatóságának fokozása, az éjszakai, reflektorral dolgozó mezőgazdasági gépek korlátozása jó megoldás lehet a veszélyeztetett területen, ahol az elmúlt 30 évben felére csökkent a túzok helyi állománya.

A túzok az eurázsiai füves puszták faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület emblematikus madara. Nagytermetű madár, a kakasok súlya elérheti akár a 16 kg-ot is. A túzok hazai állománya mindössze 1480-1680 példány.

Az egész világon veszélyeztetett madárfaj, hazánkban is fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 1.000.000 forint.

Kapcsolódó
Sok madár esik áldozatul a légvezetékeknek
Különösen fenyegetettek az éjszaka aktív madarak, de a nagytermetű, rosszul manőverező szárnyasok és a nagy csapatokban repülő partimadarak vagy a darvak, szürke gémek, hattyúk miatt is aggódhatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik