Mozaik

Adjunk esélyt az élővilágnak, ha kaszálunk!

Youtube / MME
Youtube / MME
Látványos filmen a környezetkímélő gazdálkodási módszerek.

Környezetkímélő módon is lehet kaszálni, erről szól a Magyar Madártani Egyesület oktató videója.

A közelmúltban többször felröppen a hír, hogy egy-egy gyepterületet a rajta élő gazdag állatvilág ellenére letaroltak, szinte pusztasággá változtattak. Nemcsak városi gyepterületeken fontos a környezetkímélő gazdálkodás, a mezőgazdaságban is kulcsfonotosságú az ökotudatos földművelési módszerek alkalmazása.

Youtube / MME

Az Adjunk esélyt az élővilágnak, ha kaszálunk című videóban bemutatják, milyen természetkímélő módszerek alkalmazhatók az élővilág megkímélésére a mezőgazdaságban.

A hazai gyepeket legeletetéssel és kaszálással hasznosítjuk. A gépi kaszálás időzítése és módja kulcsfontosságú, hiszen a vadon élő állatok számára élet-halál kérdése lehet. Az egyszerű környezetvédelmi szabályok betartásával a közvetlen veszteségek csökkenthetőek.

A mezei nyúltól a túzokig számtalan állat fennmaradását biztosíthatja a vadriasztólánc felszerelése, amelyet a natura2000-es területeken kötelező használni a gazdáknak. A mezőgazdaságban dolgozók ezzel együtt kaszálatlan területekkel, menekülési útvonalakkal, búvósávokkal is sokat segíthetnek a gyepekben megbúvó állatoknak.

A módszerek széles körben történő alkalmazásával a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken a madarak és az emlősök mellett a hasznos rovarok is esélyt kaphatnak az életre.

Kapcsolódó
Percek alatt letarolták a színpompás méhlegelőt
Lecsupaszítottak egy vadvirágos rétet Szentesen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik