Virágzó vidékünk

Hajnalban fagyhat a jövő héten, de a Bükkben már napokkal ezelőtt mértek mínusz 10 fokot

illusztráció/horváth csongor
illusztráció/horváth csongor
Közeleg a tél.

A jövő hét is napsütéssel indul, de a hét közepétől ismét egyre több felhő jelenik meg az égen. A nyugodt, felhőmentes hajnalokon akár fagypont közelébe is hűlhet a levegő, írja meteorológiai előjelzésében a kiderül.hu.

Bár a prognózisban említett fagy kissé korainak tűnik, a Bükk-fennsík töbörjeiben e mínuszok nyáron, de az utóbbi napokban sem meglepőek.

Legutóbb idén júliusban arról írtunk, hogy a hónap 28. napján a nyár leghidegebb reggele köszöntött be a Bükk-fennsíkon-3,7 °C fokkal a Mohos-töbörben.

S hogy ne érjen senkit sem váratlanul az esetleges jövő heti reggeli fagy, arról a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézetének bükki kutatásából tájékozódhatunk, bár a töbrökben mért mínuszok természetesen nem lehetnek jellemzőek például az alföldi pusztaságban.

A napokban az egyetem által üzemeltetett Mohos-töbör meteorológiai állomásának telepítése óta a leghidegebb szeptemberi hőmérsékleteket rögzítették idén szeptember 21-én és 22-én a hajnali órákban, amikor a minimumérték -8 °C, illetve -10,1 °C volt.

Kapcsolódó
230 alkalommal fagyott tavaly a Bükk-fennsíkon
Az év leghidegebb hőmérsékletét 2023. február 10-én rögzítették, értéke -28,2°C volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik