2024-ben az Orfűi Malmok lett az év tájháza

Az Orfűi Malmok nem szimpla múzeum, az intézmény munkatársai az épített és természeti örökség összhangjára, az élő műhelyekre és az emberi léptékek figyelembevételére fókuszálnak.

2024-ben a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége immár 21. alkalommal tette közzé Az Év Tájháza felhívását – derült ki a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok sajtóközleményéből.

A szakmai elismerést 2004 óta annak a tájháznak a fenntartói vehetik át, amelyik példaértékű tevékenységével hozzájárul a magyarországi és Kárpát-medencei népi építészeti értékek és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok megőrzéséhez, széles körű megismertetéséhez, újra megéléséhez. A 2024-es év díjazottja az Orfűi Malmok lett.

Évszázados vízimalom és molnárlakás

A Baranya vármegyei településen a Vízfő-forrás közelében a középkor óta működött vízimalom, amelyet a 19. századtól a Nicsinger-család működtetett. Ma is látható formájában már a 20. század elejére jellemző „modern” malomtechnológiát ismerhetjük meg általa. A malom melletti, szintén hagyományos építészeti értéket képviselő lakóház az egykori molnárlakás, istállóspajta, szabadkéményes nyári konyha, kocsiszín egészíti ki az épületegyüttest.

Tájházszövetség

A malmot 1945 után államosították, tulajdonosait német származásuk miatt kitelepítették. Volt tsz-raktár, darát őröltek benne. Múzeumi hasznosítására a pécsi Janus Pannonius Múzeum bevonásával már az 1960-as években született terv, amelynek kidolgozója dr. Füzes Endre volt. A regionális szabadtéri múzeumi elképzelés akkor csak részben valósulhatott meg.

Többször is bővítették

Az in situ megőrzött és 1970-ben helyreállított malom mellett Mekényesről egy olajpréssel kiegészített szárazmalmot telepítettek át 1974-ben. A malomszerkezetek helyreállítási munkájában a Pécsi Malomipari Vállalat és munkatársa, Füzes Antal vállalt úttörő szerepet, aki fiával, Füzes Péterrel az 1990-es évek elejére működőképessé tette a malmot. A család munkáját napjainkban Füzes Péter lányai, Füzes Kata és Füzes Petra folytatják széles körben kiteljesítve és megújítva a malomipari
hagyatékot.

Tájházszövetség

Az Orfűi Malmok fenntartója a Malomkő Alapítvány, de a települési önkormányzat is támogatja munkájukat. Önkéntesekkel együtt a nyári főszezonban 15-25 munkatárs fogadja a látogatókat, akiknek a száma 8000 fő évente.

Az Év Tájháza elismerésre pályázók voltak 2024-ben a cigándi Bodrogközi Múzeumporta és a Tihanyi Tájházak. Mindkét intézmény több kiállítással, foglalkoztatóval, komplex szakmai kínálattal rendelkezik.

Tájházszövetség

Országos konferenciát rendeznek

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége 2024. október 3-5. között Somogyszobon rendezi XXI. országos konferenciáját, melynek házigazdája a 2022-ben Az Év Tájháza szakmai elismerésben részesült Vilma-Ház.

A konferencia célja terjeszteni azt a szemléletet, melynek jegyében a muzeális intézmény működésében a helyi lakosok, civil szervezetek tevékenyen részt vesznek. A szakmai találkozó a mindennapi intézményi működés során is hasznosítható inspirációkat kíván nyújtani ahhoz, hogy tájházak és szabadtéri múzeumok a gyökereikhez visszanyúlva, a hagyományos falusi életmódból merített jó gyakorlatokkal érdemi alternatívákat nyújtsanak a környezettudatossághoz.

Kapcsolódó
Közel 200 éves vályogház az év tájháza 2023-ban
Berendezése a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata.