Mozaik

Különleges malomkereket avattak Tatán

tata város önkormányzata
tata város önkormányzata
Megvizsgálják majd azt is, hogy mit tudnának a malomkerék energiájával működtetni.

Malomkerék avató ünnepséget rendeztek a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum udvarán, ugyanis a múzeumnak otthont adó malomépületre egy hatalmas malomkereket szereltek fel.

A kerékavató ünnepségen Stegmayer Máté elevenítette fel a malom múltját – olvastuk a város hónlapján, a tata.hu-n A történeti muzeológus elmondta, hogy a Nepomucenus, Tata újabb malomépületei közé tartozik. Építésére 1749-ben kötött szerződést az Esterházy-uradalom Hertzog Mátyás tóvárosi pékmesterrel és Pönn János molnárral.

tata város önkormányzata

A Tamás Péter malomrestaurátor irányításával megújult vízikerék előtt Michl József polgármester úgy fogalmazott, hogy amikor valamit felújítunk, megszépítünk, helyreállítunk, akkor mindig azok előtt is tisztelgünk, akik korábban ott éltek és dolgoztak. A városvezető utalt arra, hogy a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum és környezete az elmúlt években folyamatosan fejlődött, szépült, újabb és újabb beruházások nyomán korszerűsödött.

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója a Kemmának elmondta, hogy egy régi vágyuk válhatott valóra a malomkerék építésével. A múzeumpedagógiai foglalkozások is ehhez kötődnek, ahol eddig videót mutattak arról, hogy ezek a malomkerekek hogyan is működtek. De most ezt a valóságban is meg tudják mutatni. Az igazgató szerint a Nepomuki malom kereke különleges, de egyelőre nem hajt meg semmit. Azonban ha visszatérnek a források és lesz elég ereje a pataknak, akkor megvizsgálják majd, hogy mit tudnának a malomkerék energiájával működtetni.

tata város önkormányzata

A múzeum gyűjteményének helyet biztosító épület 2019-ben állományvédelmi megújításon esett át. Ezzel egy időben a Német Nemzetiségi Múzeum épületegyüttesének és környezetének teljes fejlesztése is elindult: 2019-ben egy nagyobb tereprendezés zajlott az egykori gazdasági udvarban, megújult a patakmeder, a területet körülvevő kerítés, és több falszakasz. A gazdasági udvart 2020-ban összekapcsolták a fő épületegyüttessel, melynek kapuzatát renoválták, új hidat építettek és megkezdődött a kor elvárásainak megfelelő raktár kialakítása a gabonamagtárból.

Kapcsolódó
Életben tartja a kultúra a 100 éves malmot Jánossomorján
Minden évben három napra beköltözik a zene, a színház és az irodalom az öreg malom falai közé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik