Virágzó vidékünk

Pékmúzeum lett a matuzsálemi korú diási vízimalom

Az érdeklődők végigkövethetik a búza útját a liszttől a kenyérig.

7 millió forintos támogatást nyert Gyenesdiás az egykori diási vízimalom felújítására. A beruházás keretében pékmúzeumot alakítottak ki, kemencét építettek és a malomkereket is rekonstruálták, tudósított a Keszthelyi Televízió.

Kapcsolódó
Gyenesdiás az első klímabarát község
Az 1990-es évek végén az elsők között fogalmaztak meg települési környezetvédelmi programot.

A Talabér-féle vízimalom okleveles források szerint 1551-ben épült és egészen az épület 20. századi államosításáig töltötte be eredeti funkcióját. Akkor szolgálati lakásokat alakítottak ki, ezek tulajdonosa 2014-ben az önkormányzatnak ajándékozta az épületet. Ekkor fogalmazódott meg az a gondolat, hogy ezt a többszáz éves múltra visszatekintő helyi értéket megőrzik az utókornak.

A pályázatnak köszönhetően rekonstruálták a malomkereket és megújult az épület is, amelyben egy pékmúzeumot alakítottak ki.

Itt az érdeklődők végigkövethetik a búza útját a liszttől a kenyérig. Tablókon vehetik szemügyre a környéken egykor működő malomtípusokat, a lisztkészítés folyamatát és eszközeit valamint a kenyérsütést is. Emellett helyet kapott egy 17 tonnás, 4 füstjáratos pékkemence is, amely segítségével a jövőben szeretetsütéseket tartanának a helyieknek és a turistáknak

– írta a portál.

Az új gyenesdiási attrakció része egy herbárium kialakítása. Ennek keretében fűszerkertet alakítottak ki és egy kis boszorkánykonyha is megnyitja majd a kapuit, ahol a különféle gyógynövények felhasználási lehetőségeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A herbárium átadására egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Kapcsolódó
Megújult az ország egyik legrégebbi szélmalma
Újjávarázsolták a régi kúria épületét is Kengyelen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik