Kétmilliárd forintból megújulhat a szegedi Búvár-tó

A hangulatos városi tó számos madárfajnak nyújt menedéket.

Elkészültek a Szeged Plaza melletti Búvár-tó tanulmánytervei – írta a Rádió88.

A Búvár-tó eredetileg természetes képződmény lehetett, de a szegedi nagy árvíz után megkezdték az állóvíz nagyszabású átszervezését, így mára már teljesen mesterséges tóként ismerjük. Most újabb beavatkozásokra készülnek, első lépésként kikotorják a tó medrét, majd a nádas rendezése következik. A munkálatok után a Szatymazi utca felől is belátható lesz a víz. Az elképzelések szerint a környéke is teljesen megújul, hamarosan üdébb környezetben gyönyörködhetnek a szegediek a vadkacsákban.

Néhány évtized alatt sokat változott

A szegedi Búvár-tó eredetileg természetes eredetű képződmény lehet, azonban a szegedi nagy árvíz után kezdődött nagyszabású beavatkozások mára mesterséges tóvá formálták.

A wikipédia szerint az 1980-as évek elején a tó teljes betemetésével számoltak, helyére egy buszpályaudvart terveztek, ami végül nem valósult meg. Az 1990-es évek végén a szegedi közgyűlés a tavat egy izraeli cégnek adta el, amely a meder nagy részét bontási törmelékkel töltötte fel és a tó helyén egy bevásárlóközpontot építtetett. Azóta többször is próbálkoztak a megmaradt tó hasznosításával: 2011-ben a tó partján futó sétányt újíttatták fel, mellette játszóterek és szabadidősportot szolgáló létesítményeket hoztak létre.

A hangulatos tó körüli nádasban számos védett madár él, 2011-ben 63 különböző madárfaj egyedeit számolták össze a környezetében A szegediek rendszeresen etetik a madarakat, így a területen jelentős a tőkés réce és a vízityúk állománya.

A Búvár-tónál tervezett, nagyjából 2 milliárd forintos beruházás várhatóan 2026-ban kezdődhet el.

Kapcsolódó
Leeresztett egy szegedi tó, mentik a halakat
Mintha kihúzták volna a "dugót".