Virágzó vidékünk

Aprópénzért kínálnak építési telkeket két tolnai faluban

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A vásárlást szigorú feltételekhez kötik a helyi önkormányzatok.

A napokban futótűzként terjedt az interneten a hír – melyről a Sokszínű vidék is beszámolt -, hogy a Csongrád-Csanád vármegyei Eperjes önkormányzata egymillió forint támogatást ad a településre költöző családoknak.

A Tolna vármegyei hírportál az eset kapcsán készített összeállításában szűkebb pátriájukban is talált példákat hasonló “akciókra”.

Bátaapátiban például már évekkel ezelőtt is volt egy kezdeményezés – amely hasonlít Eperjeséhez –, hogy jelképes összegért, szinte aprópénzért lehet lakótelket vásárolni. 35 ilyen telek van kialakítva, ebből eddig négyet adtak el.

Húsz éve készültek el ezek a felajánlásra szánt közműves telkek, a gond az velük, hogy egy részük nagyon meredek helyen van, így például télen nehéz megközelíteni az épületet. Jelenleg a telek négyzetméterét 300 forintért kínáljuk, de van feltételünk: a területre beépítési kötelezettséget írunk elő, amikor eljut valaki a födémig, akkor egymillió forinttal támogatjuk

– nyilatkozta a portálnak Koroknai Róbert, a falu polgármestere.

Tolnanémediben szintén nem újkeletű, hogy egy forintért kínálnak telkeket a faluban.

Sokan félreértették a felhívást és befektetési céllal jelentkeztek. A mi feltételünk viszont az, hogy legalább 10 évig életvitelszerűen lakjon itt az, aki él ezzel a lehetőséggel. Ezek a lakótelkek jó helyen vannak, víz, villany be van vezetve

– mondta Vígh László, a település polgármester.

Évekkel ezelőtt arról is írtunk, hogy Kelet-Mecsek lábánál megbúvó Ófalu kétmillió forint vissza nem térítendő támogatással segítette azokat, akik lakhelyül választották a 300 fős, zömmel német nemzetiségiek lakta települést, de arról is olvashattak, hogy a Bakonyban, a festői szépségű Porván az önkormányzat 2,9 millió forint letelepedési támogatást kínált az építkezni szándékozó fiataloknak.

Arra is volt példa, hogy egy forintért árultak építési telket a Vas megyei Zsédenyben azzal a szándékkal, hogy csak vegyék meg azokat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik