Balesetveszélyes a sáros úttest, de ki felel érte?

Bosszantó annak takarítani, akinek nincs köze a sárhoz!

Nem pusztán bosszantó tud lenni a közlekedőknek, ha vezetés közben azzal szembesülnek, hogy feltűnően sáros az úttest, ráadásul balesetveszélyes is, írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportál.

Kinek a felelőssége ennek a megszüntetése?

A sárfelhordás egyrészt a betakarítási idény alatti mezőgazdasági művelésektől, másrészt a csapadékos időjárási körülményeknél fordul elő, elsősorban a mezőgazdasági területek környékén, főleg a mellékutakon

– részletezte a portál megkeresésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése.

A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét, stb. között. Szankcionálni, büntetni kizárólag a hatóság tud, és ők is csak abban az esetben, amennyiben tetten érik a járművezetőt. A sárfelhordásnál kézi erővel vagy seprűs kocsival takarítunk, és igyekszünk valamennyi esetben felszólítani a szennyezést elkövetőt a közút megtisztítására

– vázolta fel Pécsi Norbert Sándor a jogszabályban foglaltakat, és kiemelte, hogy amennyiben ismeretlen a tettes, abban az esetben rendőrségi feljelentést tesznek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőri szolgálata folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatot, hogy, ha bármilyen problémát észlel akkor megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Kapcsolódó
Megbüntethetik az utat besározó és úgy hagyó sofőrt
Bírságolni a hatóság tud tetten érés során.