Virágzó vidékünk

Egyre több szarvas sétál a hazai közutakon

pixabay
pixabay
Ezt a jelenséget télen a síkos idő beálltával tapasztalhatjuk.

A 83-as főúton, Farkasgyepűnél csütörtök hajnalban az egyik kamerán szarvasok és borjaik jelentek meg, nem is kevesen. De miért? Hát azért, hogy az útra kiszórt sót felnyalogassák. Szerencsére maradt még utána is só a burkolaton, mert a legfrissebb kameraképünkön is fekete az út, a mellette lévő terület pedig szép havas, írta Facebook oldalán a Magyar Közút Nonprofit Zrt..

Nem példa nélküli, hogy ilyet látunk, ezért is nagyon fontos, mindig figyeljünk vezetés közben, mert bármikor jöhetnek nem várt helyzetek. A kamera.kozut.hu oldalon ti is böngészhettek a publikus kameráink felvételein. Ezek nem élő stream-et adnak, néhány percenként frissítenek egy képkockát, de a funkciójuk pont annyi, hogy lássuk, lássátok, milyen út- és látási viszonyok vannak

– áll a közleményben.

A kamera felvételei tanúskodnak róla, hogy a szarvasok majd két órán át nyalogatták az útra szórt sót. Az útszóró só egyébként természetes anyag, bár emberi fogyasztásra nem ajánlott, de a szarvasokra nincsen káros hatással.

A sóra, annak összetevőire a vadaknak, többek között a szarvasoknak minden időben szüksége van, ezek több fiziológiai folyamatban vesznek részt. Közreműködnek a szervezet vízháztartásának és vízelosztásának folyamatában. Sóhiány következtében az állatok megbetegszenek.

Kapcsolódó
Ünnepi fénybe öltözik az ország legnagyobb karácsonyfája
Az ünnep fényét tovább emelve december 17-27. között csúcsdíszt és újdonságként a két pilon középső, üveges részén speciális díszfényeket is alkalmaznak majd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik