Életmód

88 éves a bükki füvesember

Országszerte tisztelik és elismerik, tanácsaira ma is nagyon sokan kíváncsiak.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki “mindentudó” április 15-én ünnepli születésnapját. Ma éppen a 88-ikat.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi
Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Gyuri bácsi gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Ő a Györgytea atyja, aki nagymamájától, a mindentudó javasasszonyától tanulta, melyik növény mire való. A nagyi egyébként megjósolta, hogy Gyuri bácsiból felnőttként füvesember lesz.

Ma már több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést. A természettel és a gyógynövényekkel kapcsolatos több évtizedes tudását szívesen megosztja másokkal – itthon és külföldön – is. Rendszeresen tart előadásokat az ország minden szegletében. Legközelebb április 17-én a budapesti Stefánia Palotában, majd április 19-én Derecskén avatja be kulisszatitkaiba az érdeklődőket.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi
Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Lakóhelyén, Bükkszentkereszten immár hagyományosan megrendezik a gyógynövénynapokat. Az ide lesz a tizedik, jubileumi rendezvény melynek időpontja a napokban látott napvilágot: 2016-ban július 9-10-én várják a X. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra a vendégeket!

Gyuri bácsi és a parlagfű

Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, a parlagfű az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. A parlagfűben nagy mennyiségben található B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású – vallja a bükki füvesember.

Több elismerés mellett Szabó Gyuri bácsi a népi gyógyítás művelőjeként elért sikereinek köszönhetően 2013 szeptemberében Magyar Örökség Díjat kapott.

Tavaly így köszöntötték születésnapján!

Az ünneplés bizonyára ezúttal sem marad el. Isten éltesse még sokáig Gyuri bácsit.

Címfotó: MTVA – Zih Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik