Életmód

Egyre durvább allergiaszezonokra számíthatunk az éghajlatváltozás miatt

A globális klímaváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre hosszabb ideig tartó allergiás időszakokkal számolhatunk, adja hírül a CNN. A probléma egyre súlyosabb, adalékként csak annyi, hogy az USA-ban közel 20 millió ember szenved a pollenek és a por okozta allergiás tünetektől – a legfrissebb kutatások szerint az érintettek száma is folyamatosan nő. Míg az 1970-es években 10-ből egy, addig a 2000-es évek elején 10-ből már minden harmadik amerikai küszködött szénanáthával.  Egyre gyakoribb az asztma is, főként az alacsonyabb jövedelműek  és a kisgyerekek körében.

A Yahoo Lifestyle is arról cikkezett a minap, hogy nyilvánvaló összefüggés van a klímaváltozás és az allergiák tüneteinek rosszabbodása között.

A globális méretű éghajlatváltozás miatt a fák egyre korábban kerülnek beporzásra.  Az USA északkeleti részén jellemzően február utolsó hetében jelentkeztek először a tavaszi allergiák, ma már a hónap elején elkezdődik a szezon, akkortól kimutathatóak a levegőben pollenek.

– nyilatkozta Dr. David Rosenstreich, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola és a Montifore Orvosi Központ allergia- és immunológiai osztályának igazgatója.

Kimutatható, hogy a globális felmelegedés és a Föld légkörének szennyeződése miatt egyre korábban és hosszabb ideig virágoznak fák, 1995 és 2015 között a melegebb hőmérsékletek – a Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint – 6-21 nappal meghosszabbította az allergiás időszakot.

A melegebb időjárás hatására több pollen és erősebb allergén anyagok lesznek a levegőben, ezek pedig hozzájárulnak az allergiás tünetek romlásához.

Az éghajlatváltozáson túl azonban számos negatív környezeti hatás is erősíti az allergiás reakciókat

A levegő szén-dioxid-koncentrációjának növekedése szintén fokozza az allergiás reakciók súlyosbodását, és növeli az asztma kockázatát. Ugyanis nem egy növény kifejezetten kedveli a levegő megnövekedett szén-dioxid-tartalmát, emiatt több pollent termel és hosszabb ideig virágzik. Ilyen növény például a parlagfű, amelynek szezonja szintén hosszabbodik.

Az üvegházhatású gázok légzési nehézségeket okozhatnak az allergiás, asztmás és tüdőbetegeknél, az árvizek és a szélsőséges viharok pedig hozzájárulnak a penész terjedéséhez.

Néhány jó tanács az allergiában szenvedőknek – a gyógyszerszedésen túl

  • Zárjuk éjszaka az ablakokat.
  • Maradjunk a lakásban, ha nagyon magas a pollenkoncentráció a levegőben.
  • Ne a szabadban, főként ne reggeli időszakban, amikor a legmagasabb a pollen-koncentráció, végezzünk szabadtéri testedzést, például kinti futást.
  • Kerüljük a kültéri házimunkát, a fűnyírást inkább bízzuk valaki másra!
  • Ha szabadban tartózkodunk, utána azonnal zuhanyozzunk le, és öblítsük ki a ruháinkat.
  • Ami pedig a polleneket illeti, a HEPA szűrőkkel ellátott porszívók hasznosak lehetnek. Az önálló HEPA szűrők javítják a beltéri levegőt is.

Közvetve is segíthetünk a klímaváltozás csökkentésében

  • Először is, vizsgáljuk meg saját energiafelhasználásunkat!
  • Egyszerűen hangzik, de a helyiséget elhagyva mindig kapcsoljuk le magunk után a villanyt!
  • Váltsunk energia-hatékony izzókra, és kapcsoljuk ki a számítógépet és a tv-készüléket, ha épp nem használjuk.
  • Mossuk a ruhákat hidegebb vízben, és ne használjunk szárítógépet!
  • Minél többször vegyük igénybe a tömegközlekedési eszközöket, és kerékpározzunk amikor csak lehet!
Olvasói sztorik