Kertünk-Portánk

Szigetszentmiklósi cica lett a világ legszebb macskája

A magyar tenyésztő kanadai szfinx fajtájú meztelen macskájáért világszerte rajonganak.

November végén a magyar tenyésztésű Lucifer lett a világ legszebb cicája a stuttgarti világkiállításon – írta a Blikk. Tímea és André által vezetett szigetszentmiklósi Schatz Sphynx Cattery Kennel több macskával is versenyzett, végül ez az 5 hónapos cica lett az, akit öt kontinens bírái is a legszebbnek választottak.

Fotó: Facebook/Schatz Sphynx Cattery

Fekete és meztelen, de macska a javából

A szőrtelenség egyébként genetikai hiba volt egykor, de ebből a génhibás állományból tenyésztették ki Kanadában ezt a különleges fajtát.

Tévhit, hogy ezek a macskák kényesebbek lennének! Mivel szőr nélküliek, vastagabb a bőrük. Fürdetni kell őket, és gyakrabban kell tisztítani a fülüket, de annyira nem nehézkes a tartásuk, mint ahogy feltételezik róluk

– nyilatkozta a TV2-nek a tenyésztő, Tímea.

Leggyengébb pontjuk az emésztőrendszerük. Ezért is fontos, hogy nem tápot, hanem kizárólag nyers húst kapnak, sertéshúst viszont nem ehetnek.

Tímea azt is elárulta, hogy azért tenyésztik ezt a fajta cicust, mert a férje allergiás a macskaszőrre.

A tenyésztő szerint cicái azért is szerepelnek ennyire jól a nemzetközi versenyeken, mert sokkal kedvesebbek és barátságosabbak, mit általában a macskakiállításokra járó társaik. Mivel sokkal szabadabban tartják őket a lakásban.

Lipton, a csokiszínű cicánk is két különdíjat kapott. Az első kedvencünk óta 17 pucér cicával lakunk együtt, nemsokára kicsinyek is születnek, de ilyenkor teljes karantén van nálunk

– árulta el a Blikknek a világ legszebb macskájának magyar tenyésztője.

Kiemelt kép: Facebook/Schatz Sphynx Cattery

Olvasói sztorik