Életmód

Cicák között nem ismer lehetetlent a macskák mindentudója

Budapesti lakását jelenleg is több befogadott cicussal és kutyával osztja meg. A Szeretem a cicámat! blog írását hobbiból, kikapcsolódásként kezdte. Pintér Attila a hétköznapokban azonban teljesen mással foglalkozik, nem a tanácsadásból él, de igyekszik segíteni mindazoknak, akiknek a macskatartással problémájuk adódik.  Vele beszélgettünk.

Honnan jött a macskás szenvedély és a blogírás?

Éppen mostanában néztem meg, hogy szeptemberben lesz hat éve annak, hogy blogot írok erről. Előtte évekig jártam menhelyekre segíteni, két éven át pedig állatgondozóként dolgoztam. Foglalkoztam kutyákkal is, de már akkor tartottam otthon három macskát. Olyan cicusokat szeretek befogadni, akiket más már nem. Akikről lemondtak, senki sem nézett rájuk, nem akarta hazavinni. Olyan antiszociális cicákkal kezdtem, akik féltek és agresszívek voltak. Róluk kezdtem el először szocializálási naplót vezeti, aztán pedig blogolni.

Leírtam részletesen, hogyan szocializálom ezeket a félős és agresszív macskákat. Egyrészt azért, hogy lássam a fejlődésüket, honnan indultunk és hova jutottunk el, másrészt azért, hogy aki olvassa, és hasonló problémája akad, ebből is tudjon tanulni. Aztán egyre többen kerestek meg, hogy segítek, így elkezdtem a blogon tanácsadással is foglalkozni.

Pintér Attila mi mással, egy cicával – Fotó: Pintér Attila

A szakmai részét hol tanulta?

Tudtommal ezt sehol sem tanítják, ilyen szakma, hogy „macska-viselkedési specialista” nincs, pedig igény lenne rá. Külföldön, főként Amerikában azonban több ember is foglalkozik kifejezetten macskákkal, például Jackson Galaxy, aki az én példaképem is. (Ami a kutyásoknak Cesar Millan, az a macskásoknak Jackson Galaxy – a szerk.) Néztem a Discovery Chanelen a sorozatát, ez indított el engem is, tőle vettem az első tippeket. Igyekeztem minden fellelhető könyvet elolvasni a témában, mások tapasztalataiból meríteni, de azt is tudni kell, hogy minden macska más, nem lehet egyetlen egy skatulyába beletenni őket. A legfontosabbnak azt tartom, hogy figyelni kell a macskára, először meg kell ismerni, azután lehet csak alakítani a viselkedésén.

Ő Matuka, egy leukózisos cica, akinek szintén Attila segített – Fotó: Pintér Attila

Miért pont a macskák érdeklik? Miért nem a kutyák?

Vannak saját kutyáim, gondozóként velük is foglalkoztam, velük is jól tudok bánni, de a cicák, bevallom, kicsivel közelebb állnak hozzám, nagyobb kihívásnak érzem a velük való foglalkozást. A kutyákat, mi emberek magunkhoz idomítottuk az évezredek folyamán, nekik alap, hogy engedelmeskedjenek. Sokkal könnyebb egy kutyát rávenni arra, hogy ezt vagy azt megtegye. Próbáljuk meg ugyanezt egy macskával! Jóval önállóbbak, sokkal nehezebb befolyásolni a viselkedésüket – nagyobb kihívás egy macskát szocializálni, mint egy kutyát.

Fotó: Pixabay

Hány macskáson segített, és jellemzően milyen problémákkal keresik meg?

Nem vezetek statisztikát, de nagyon nehéz is lenne ezt megmondani, mert sokszor nem tudok róla, csak utólag látom, hogy valaki megírja egy kommentben, hogy neki is ugyanez volt a problémája, de elolvasta a blogomon a tanácsom, és bevált. Sokan külön írnak, vagy felhívnak, de megesik, ha nagyon problémás a helyzet, hogy kimegyek, és a helyszínen próbálok segíteni. Mindig azt szoktam mondani, hogy a macska viselkedését legjobban a gazdája tudja befolyásolni. Mert ha az egy félős macska és nem engedi közel magához a gazdáját sem, megtámadja, még akkor is jobb kapcsolata van vele, mint velem, akit egyáltalán nem is ismer. Jobban tudja befolyásolni. 90%-ban a gazdin munkáján múlik, hogy a macska zavaró viselkedése megváltozik-e vagy sem.

Én abban tudok segíteni, hogy kívülről esetleg meg tudom látni, mi a baj, amit a gazdája nem vesz észre.

Mik a tipikus galibák a cicákkal?

A legtöbben két dolog miatt fordulnak hozzám, egyrészt az almon kívüli pisilés miatt, másrészt, hogy a macska új helyen nem találja a helyét. Nem jön elő, elbújik, nem is látják, nem tudnak vele semmilyen kontaktusba kerülni. Ezekről már sokszor írtam is.

Most hány cicát nevel?

Két macskám van, az egyik 13 éves. 7 éve azért hoztam el, mert a korábbi családjában, ha idegent látott, agresszíven viselkedett. Babát vártak, féltek attól, hogy a macska majd a kisbabát is megtámadja. El akarták altatni. Az állatorvos keresett meg, hogy segítsek. Ők viszont nem voltak hajlandóak arra, hogy a cica addigi otthonában orvosoljuk a problémát, így befogadtam. Most már idegeneket is közel enged magához, nem támad, teljesen jól érzi magát, beilleszkedett, ő az egyik legnagyobb kedvencem.

A másik macskámat az utcáról mentettem. Az egyik kutyám vette észre, ott ült a ház sarkában. Egy hónap alatt magamhoz édesgettem, még kint az utcán, aztán felvittem magamhoz, akkor volt fél éves.

Ő Lucky, akit az utcáról szedett össze – Fotó: Pintér Attila

Sokan mentenek kóbor macskákat, de nem tudják, hogyan kell megszelídíteni őket

Szerte az országban rengeteg kóbor macska él. Attila szerint fogalmunk sincs arról, valójában mennyien lehetnek, 3-4 millióra saccolják a számukat országosan. A kóbor cicákkal az a legnagyobb baj, hogy nehéz őket jól szocializálni, mert azt tanulták meg kint az utcán, hogy nem szabad bízni senkiben, mindentől tartani kell.

Amikor hirtelen befogadják őket, és bekerülnek egy szerető közösségbe, azt hatalmas stresszként élik meg. Teljesen normális reakció, hogy az idegenektől elbújnak és félnek.

Attila szerint a fokozatosságban van a lényeg

Ezért is, szobáról szobára mutassuk be a befogadott macskának az új életterét, engedjünk időt, hogy megszokja új környezetét – csak így fogja a területet magáénak érezni.

Három dolog, amiből biztosan tudjuk, hogy jól érzi magát a cicánk

  • Ha sokat van jelen a lakásban, birtokolja az egész területét.
  • Ha elfekszik szőnyegen, elnyújtózik a kanapén, ez azt jelenti, hogy jól van.
  • Ha megérkezésünkkor odamegy üdvözölni a gazdit, lába elé fekszik, nyávog és dorombol. Ez azt jelzi, hogy érzelmi kapcsolat van közte és köztem.

Attila szerint – árulja el végezetül – egy boldog macska a lakásban az embert is boldoggá teszi.

Kimutatták a tudósok, hogy egy macska igenis csökkenti a szívroham kockázatát, rengeteg jó egészségügyi hatása van az emberre. Ehhez viszont az kell, hogy egy kiegyensúlyozott macskával éljünk együtt. Egy stresszes cica nem kellemes társaság, de ezt meg lehet előzni, ha odafigyelünk rá. Ehhez viszont kell egy alkalmazkodás a mi részünkről is, nemcsak az ő részükről.

– összegzet a macskák mindentudója.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik