Otthon készült

Így főzhetjük a legfinomabb húsvéti sonkát

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 03. 21. 16:41

Ha már sikerült finom sonkát vásárolni, akkor ne rontsuk el a főzéssel.

A jó húsvéti sonka ismérveit már megosztottuk veletek, most néhány főzési praktikával segítünk.

Főzés előtt alaposan mossuk meg a sonkát, a zsíros réteget ne vágjuk le, mert az elkészítés során kiszárad a sonka. Ezután tegyük egy nagy fazékba, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Hagyjuk állni a vízben, így a tartósításhoz használt só nagy része kiázhat belőle. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor egy éjszakára is beáztathatjuk, ellenkező esetben elég egy-két óra is. Végül öntsük el az áztatólevet. Ismét engedjünk a sonkára annyi hideg vizet, ami ellepi, majd tegyük fel főni. Amint felforr, vegyük vissza a lángot és lassú lángon főzzük tovább! Fedőt ne tegyünk rá és hagyjuk hogy a víz lassan gyöngyözzön.

A főzővízbe ízlés szerint tehetünk egy hagymát és egy kevés fokhagymát, esetleg borsot és babérlevelet is. Sót ne tegyünk a főzővízbe, mert elég sós maga a sonka is.Tovább gazdagíthatjuk az ízét, ha leveszöldségeket is teszünk mellé, de ezeket csak akkor tegyük a fazékba, ha a sonka már félig megfőtt.

Fotó: foodandwine.com

Recept

  •  1db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 10-15 szem bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 5-6 borókabogyó
  • 2 dl fehérbor (opció)
  • 1 kg nyers füstölt sonka
  • a nagyobb zellerszál

A sonkát annyi ideig főzzük, ahány kiló.  A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizhetjük, ha már könnyen bele tudjuk szúrni, lekapcsolhatjuk a lángot.

Fontos! A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor a sonkát hideg vízbe is tehetjük. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen lehűlt és megdermedt.

Tippek

  • Az áztatást nem érdemes kihagyni, mert így omlósabb, puhább lesz a hús.
  • Ha kötözött sonkát vettünk, a hálót a főzés után távolítsuk el, amikor a húst a hűtőbe tesszük, mert ha már kihűlt, szeleteléskor nehezebb dolgunk lesz.
  • A főtt sonkát a hűtőben tároljuk, így sokáig fogyasztható marad. Semmiképp se tegyük zárt edénybe és ne csomagoljuk légmentesen, mert így hamarabb megromlik.
  • A sonka főzőleve sokoldalúan felhasználható, ezért ne öntsük ki! Felhasználható például bableves, sólet vagy töltött káposzta készítéséhez. Lefagyasztva, mélyhűtőben tárolva fél évig eltartható.
  • A sonka főzőlevének egy részében a húsvéti tojásokat is megfőzhetjük. A sonkából kiázott füstölt-sós lé megízesíti a tojást, így különlegesebbé tehetjük az ünnepi ételt.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.