Otthon készült

Ahogyan nagyszüleink készítették: málnaszörp és málnahab

A málnát lehet szeretni és lehet még jobban szeretni. A leggyakrabban használt recepteket hoztuk.

A málnát ma már sokan kiskertjükben is nevelnek, de ha kirándulunk, akkor erdei tisztásokon is rátalálhatunk. Az erdei málnabokrot is sikeresen telepíthetjük a kertünkbe is, csak hagyjuk ugyanolyan bokrosan nőni, mint az erdőben. Az erdei málna ugyan kisebb szemű, mint a kerti, de sokkal zamatosabb. Kiránduláskor érdemes szedni belőle, és nemcsak a gyümölcsét, hanem a levét is. Mindkettőt június elejétől egészen szeptemberig gyűjthetjük. Csak a friss hajtások felső három-öt levelét szedjük le, belőlük lesz a legfinomabb tea.

A málna levele csersavakat, tejsavat, borostyánkősavat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A gyümölcse C-vitaminban gazdag.

Tea és sok minden más

  • Ha az erdei málna levelét megszárítjuk, ugyanannyi szeder- és szamócalevéllel együtt teakeveréket készíthetünk belőle. Vidéken még ma is úgy vélik, hogy ha ezt a teát rendszeresen isszuk, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.
  • A málnalevél tea gyulladáscsökkentő, különösen emésztőrendszeri panaszok esetén javasolt. Torokfájás ellen gargarizálunk vele. A szárított leveleknél még finomabb a fermentált málnalevél.
  • Ha a málnát szörpnek készítjük el, akkor is csak egy pillanatra forraljuk fel, hogy az értékes vitamintartalom ne vesszen el.
  • A túlérett málnából készíthetünk málnalikőrt, amely fagylalt- vagy pudingöntetként is megállja a helyét. Vodkával készítsük, mert ez az alkohol különösen jól kiemeli a málna zamatát.
  • A tortákat és a desszerteket ugyanúgy készítsük mint a kerti málnából, csak kevesebb cukorral.

Málnalé, ahogy nagyanyáink készítették

A málnát széles levesestálban 48 órára a pincébe vagy hűvös helyre tesszük (a hűtőszekrény nem megfelelő). Közben levet ereszt. Szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük, és fakanállal jól kinyomkodjuk. ( Ha átlátszó levet szeretnénk, akkor ne nyomkodjuk). Literenként 20 dkg cukrot adunk hozzá, és az egészet rövid időre felfőzzük. A levet még forrón tiszta üvegekbe töltjük, és a kifőzött kupakokkal lezárjuk. A málnalé rendkívül kiadós és több hónapig eláll.

Málnaszörp készítése másként

Hozzávalók

  • 2 kg málna
  • 6 dl víz
  • 40-50 dkg cukor

A málnát feltesszük főlni. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, leszűrjük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd a léhez öntjük és rottyanásig  főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük. 24 órára dunsztba tesszük. Szörpként, süteményekre szirupként mennyei.

9087197_orig

Málnaszorbet

Egy szűrőn átnyomunk 50 dkg málnát 25 dkg porcukorral együtt. A málnapürét széles nyakú korsóba töltjük egy citrom levével és egy üveg frissen préselt, vegyes alma-körte lével. Magas poharakba egy-egy gombóc málnafagylaltot teszünk, majd a tálalás előtt félig felöntjük a málnalével, és a végén pezsgővel. Különleges, finom desszert lesz belőle.

Málnahab

Nagyon kemény habbá verünk 3 tojásfehérjét. Hozzákeverünk 10-20 dkg porcukrot és 50 dkg málnát. A habot lapos tálkába tesszük, és ha úgy tartja kedvünk, meglocsolhatjuk kevés málnapálinkával is.

Ha finom nyári frissítőkre vágysz, akkor mutatunk néhány slágergyanús koktélt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik