Otthon készült

Sikértelen konyhai siker, avagy a köles reneszánsza

A reformkonyha újbóli felfedezettje egyik legősibb gabonanövényünk.

Mielőtt választ kapnánk arra, miért egészséges a köles, kedvcsinálónak gyorsan egy recept.

Csirkemell falatok köles pehelyben

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirke, vagy tyúkmell, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg köles pehely, 2.5 dl olaj, só.

Elkészítése: a csirke- vagy tyúkmellet sós vízben megfőzzük. Gazdaságos, ha levest is főzünk egyúttal, és abból vesszük ki a megfőtt melleket. Nagyobb kockára vágjuk a főtt húst, majd lisztben, felvert tojásban és végezetül köles pehelyben kipanírozzuk. Bő olajban gyorsan aranysárgára sütjük. Ízlés szerint a panírba egy kis durvára vágott diót is keverhetünk. Burgonyapürével tálaljuk.

Egészségügyi hatásai

Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit és az emésztőrendszert.

koles4

Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.

Serkenti az immunrendszert. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekezőképességét felkészültebbé teszi, fokozza. Fehérje tartalma 10%, továbbá 0,5% cukor, 1,1% dextrin, 60% keményítő, 2,5% rost, 2,8 % ásványi anyag. Még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, B karotint is tartalmaz, ami az “A” vitamin elővitaminja. B1 és B2 vitaminja is van. Kovatartalma, amely a nap melegét közvetíti, képes szervezetünket belülről “hevíteni, melegíteni”.

A köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, kevés keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és nem idéz elő gázképződést. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot találunk benne. Vese és hólyaggyulladásra, a lép gyógyszereként ismerik. Fontos, hogy minden gabonát így a kölest is először finom szűrőben folyóvíz alatt, majd lábasban bő vízzel át kell mosni! Ez a parányi sárga hántolt mag főzéskor megdagad így legalább négyszeres vízmennyiséget igényel.

koles2

Köles a konyhában

Ha már a konyhához jutottunk érdemes megismerni a legfontosabb tudnivalókat a köles sokoldalú gasztronómiai felhasználásáról!

Kiváló kásának (édesen vagy sósan) – kétségtelenül a legegyszerűbb köleses étel, ha kása módra megfőzzük – és zöldségételek dúsítására – megfőzhetjük külön is köretnek, vagy megfelelő időben belerakva akár együtt is a zöldségekkel – is. Bővebb lére engedve, levesként is működik ez az összeállítás, akkor levesbetétté minősül át a köles.

A köles lepény alapjának is jó: minimális munkával készül ez a jól variálható, ízletes fogás, ami akár desszertként, akár egytálételként is az asztalra kerülhet.

koles3

Töltelékekhez, fasírtokhoz, ropogósokhoz: ragacsosra főzve (több folyadékkal, a vége felé kevergetve) remek alapul szolgál fasírtmasszákhoz, amit zöldségekbe töltve vagy külön is megsüthetünk. Ropogósokhoz, krokettekhez is felhasználhatjuk dúsító anyagként.

Vegán túrónak is remek: megfelelően ízesítve a túróhoz megtévesztésig hasonló állagú és ízű, így akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket, azok is élvezhetik például a köles-körözöttet.

A következő receptet pedig már akár holnap kipróbálhatjuk. Azért csak holnap, mert ha nincs most otthon köles, azért még el kell menni a boltba. Köles egyébként gyakorlatilag minden nagyobb élelmiszerüzletben kapható, bio boltokban pedig biztosan hozzájutunk.

Csőben sült köles juhtúróval

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg köles, 20 dkg juhtúró, 1 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 evőkanál étolaj, 1 teáskanál őrölt pirospaprika.

Elkészítése: a kölest kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű sós vízzel. Felforraljuk, és fedő alatt, kis lángon megpároljuk. A juhtúrót zúzott fokhagymával, pirospaprikával és apróra vágott lilahagymával ízesítjük. A főtt kölest olajjal kikent tűzálló tálba simítjuk és ráhalmozzuk a túrót. Forró sütőben 10-15 percig sütjük. Káposztasalátával vagy fejes salátával tálaljuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik