Otthon készült

Nincsen párja a füstölt csülkös farsangi kocsonyának

A farsang időszakában nem hiányozhat a kocsonya a házi finomságok közül.

A kocsonya egy tradicionális étel, melyet a farsangi időszakban előszeretettel készítenek. Sok helyen a szegény ember pudingjának is nevezik, de a nagymamamák karácsonykor is finom kocsonyát készítettek. Farsang időszakában a pogácsa, a fánk, a káposzta, tepertő, disznóhús és kolbász mellett egyik jellegzetes finomsága a lakmározásnak a kocsonya.

kocsonya

Sok országban népszerű a kocsonya

A kocsonya Európa-szerte népszerű, hagyományos eledel. Franciaországból származik elkészítési módjának első leírása, 1395-ből. Készítenek kocsonyát a németek, a szláv népek, az oroszok, a franciák, a koreaiak és a zsidó konyhának is megvan a maga kocsonya különlegessége, mely csirke bőrrel, lábbal és csonttal készül. Magyarországon 1544-es keltezésű az első kocsonya recept, ez a legelső írásos emlékünk róla.

Hogy a farsangi kocsonya különbözik-e például a szilveszteri kocsonyától? Aligha. Ha benne van minden „anyag”, akkor nem tudunk azzal betelni. A ketkes.com segítségével íme az a recept, amelyből nincs kisajnálva a hús, és a kocsonya lelke, a fokhagyma sem.

Hozzávalók

4 disznó köröm, 1 füstölt hátsó csülök, 50 dkg bőr, vagy disznó fül, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 hagyma, 2 babérlevél, 7-8 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors, só

Elkészítése

A húsokat megmossuk, majd feldaraboljuk és a bőrrel együtt egy nagy edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd főzni kezdjük. A víz tetején keletkező habot egy kanállal leszedjük, majd fűszerezzük és tovább főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és hozzáadjuk.

kocsonya3

Lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. Közben kikészítünk néhány tányért, tálkát. A megfőtt húsokat elosztjuk ezekben és felöntjük a lével. A fokhagymát és a babérlevelet eltávolítjuk, a többi zöldséget tetszés szerint benne hagyhatjuk, de nem muszáj.

Miután tálakba mertük a kocsonyát, hűtőbe tesszük és hagyjuk megdermedni. Ezt követően tálalhatjuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik