Virágzó vidékünk
Mezõtúr, 2010. augusztus 22.
Ország László kunszentmártoni kürtõskalács-árus termékeivel Mezõtúron a Túri Vásárban, melyre külföldrõl is érkeztek árusok. A városban már a XI. században rendeztek vásárt. A rendszerváltást követõen élesztették újra a régi hagyományt és azóta az augusztus 20-át követõ vasárnapon ismét árusok kínálják a portékáikat Mezõtúr fõutcáján. Az idén a sétálóutcában külön helyet kaptak a népmûvészek
MTI Fotó: Mészáros János

Ezek lettek Székelyföld értékei

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 11. 07. 15:26

Nyolc értéket választottak be a Székelyföldi Értéktárba.
Korábban a témában:

Nyolc székelyföldi érték felvételéről döntött a múlt hét végén a Maros, Hargita és Kovászna megyei szakemberek által alkotott Székelyföldi Értéktár Bizottság Sepsiszentgyörgyön megtartott alakuló ülésén.

Székelyderzsi erődtemplom

Íme a 8 érték

A Székelyföldi Értéktár Bizottság döntése alapján a székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, a Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács került be a Székelyföldi Értéktárba.

Székely Nemzeti Múzeum

A bizottsági ülést megelőzően a sepsiszentgyörgyi Kovászna Megyei Művelődési Központban Kovászna, Hargita és Maros megyei művelődési szakemberek szakmai konferencián mutatták be az értéktár megvalósítása érdekében végzett értékgyűjtő munka eddigi eredményeit.

Erdélyben 25 értéktár működik. Eddig száz értéket terjesztettek fel, 37-et fogadtak el erdélyi értékként, a többi helyi, illetve megyei értéktárakban szerepel.

Címfotó: MTI

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.