Virágzó vidékünk

Saját tervezésű és építésű ház nyerte a Média Építészeti Díját

A díjat azért hozták létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is.

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet szombat este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes.

A győztes piliscsabai ház – Fotó: Bujnovszky Tamás/epiteszforum.hu

Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte. A tervezésnél fontos szempont volt az olcsó anyagok használata, amivel az építész a szakmai bírálók tetszését is elnyerte – közölték a szervezők az MTI-vel.

Terv kategóriában az idei zsűri Takács Gyula finnországi Seurasaari skanzen fogadóépületét díjazta. Az építész két éve azért költözött Finnországba, hogy teljes mélységében megismerhesse a finn faépítészetet.

A győztes piliscsabai ház – Fotó: Bujnovszky Tamás/epiteszforum.hu

A zsűri különdíját a Palatinus fürdő rekonstrukciójával az Archikon nyerte. “A város 21. századi formában kapta vissza ezt a műemléket” – indokolták döntésüket a zsűriző újságírók.

A győztes piliscsabai ház – Fotó: Bujnovszky Tamás/epiteszforum.hu

A médiazsűri mellett a közönség is kiválasztott egy győztes épületet, illetve tervet: a rendezvényen részt vevő közönség szavazatai alapján a megvalósult épületek közül Vas Norbert, Pozsár Péter és Varsányi András algyői családi háza nyert, míg a tervek közül Takács Gyula finnországi skanzenépülete kapta a közönségdíjat is.

A győztes piliscsabai ház – Fotó: Bujnovszky Tamás/epiteszforum.hu

A díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a néhány hete Pro Architectura díjjal kitüntetett epiteszforum.hu azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. Ennek érdekében idén is közéleti és kulturális újságírókból álló zsűrit kértek fel, hogy a szélesebb nyilvánosság szemszögét képviseljék a versenyben, valamint megkérték a Szónok Születik Retorikaiskolát, hogy az építészek téralkotásban megszerzett jártasságát segítsenek kiegészíteni olyan készségekkel, amelyek egy pár perces előadást élvezetesebbé és világosabbá tehetnek – írta az MTI.

Kiemelt kép: Bujnovszky Tamás/epiteszforum.hu

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ilyen volt, ilyen lett: felújított balatonhenyei lakóépület az Év háza 2017-ben
Dénes György építész vehette át hétfőn egy tervei alapján felújított balatonhenyei lakóépületért az Év háza díjat.
Olvasói sztorik