Otthon készült

Így készül a szlovák konyha büszkesége, a juhtúrós krémleves

Juhtórós sztrapacskával a tradicionális nemzeti menüt adja.

A Felvidéken a XVIII. század vége felé alakultak meg az első juhtúró feldolgozó manufaktúrák, melyeknek nagy szerepük volt az azóta is tartó juhtúrós nemzeti ételek megalapozásában.

Ha északi szomszédainknál járunk, a juhtúrós sztrapacska nem maradhat ki a menüből, de vajon ki tudna a fotón is látható finomságnak ellenállni?

Fotó: Vanó Norbert

A tradicionális szlovák nemzeti menü első fogása – a juhtúrós sztrapacska előtt – a demikát, azaz a brindzás (juhtúrós) krémleves, melyet haluskával vagy  kockáéra vágott, zsíron megpirított kenyérrel tálnak. Aki első olvasatra kedvet kapott a leveshez, annak mutatjuk a receptjét.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 250 g juhtúró
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 gramm zsír
  • 4 darab burgonya
  • 1 teáskanál őrölt piros paprika
  • ½ teáskanál köménymag
  • őrölt feketebors ízlés szerint
  • csipetnyi só
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • friss metélőhagyma a díszítéshez

Elkészítése

A hagymát kockára vágjuk, zsíron aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, az őrölt piros paprikát, a juhtúrót és a kockára vágott burgonyát. Összekeverjük és 1 liter forró vízzel felöntjük. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, közben sóval, őrölt feketeborssal ízesítjük. A levest simára mixeljük, tejföllel krémesítjük, majd apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Vannak helyek, ahol aprított petrezselyemzöldet és reszelt sajtot is szórnak rá.

Fotó: Vanó Norbert

Galuskával vagy kockára vágott, zsíron megpirított kenyérrel tálaljuk.

Kiemelt kép: Vanó Norbert

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik