Az élelmiszer-pazarlás komoly problémát jelent világszerte, az emberek nehezen néznek szembe azzal, hogy az élelmiszerek egy jelentős része bizony a szemétben landol, mert nagyon kevesen tesznek ellene. A cseh éttermek is naponta több tonna készételt dobnak ki a kukába – olvashatjuk a Radio Praha cikkében.
A ételmaradékot sokan szeretnék odaadni a rászorulóknak, de a szigorú egészségügyi normák ezt megakadályozzák. Most a Prágától északnyugatra fekvő Louny Étterem indított el saját – kissé drasztikusnak tűnő – megoldást az ételmaradékok kidobása ellen.
A tulajdonos közölte a vendégekkel: vagy megeszik a kért ételt, vagy plusz adót fizetnek az maradék után
Napi 5-10 kiló ételmaradékot dobunk ki a szemetesbe. Leggyakrabban a zöldségeket és a köretet hagyják meg a vendégek. Ha viszont nincs köret, panaszkodnak, de amikor felszolgáljuk, gyakran érintetlenül hagyják
– panaszolta Petr, a litvinovi étterem egyik pincére.
Jan Kristina Trojánková, az étterem tulajdonosa egy önkiszolgáló rendszert vezetett be. Svédasztalos reggelivel kínálja vendégeit, ahol a zöldségeket és egyéb köreteket szabadon lehet választani. Az emberek annyit merhetnek ki a tányéraikra, amennyit csak szeretnének, de mind meg kell enniük. Aki meghagyja a kimert ételt, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához..
Az ötlet lényege az, hogy az emberek megálljanak, és elgondolkodjanak kicsit azon, hogy mennyit fognak enni
– közölte a tulajdonos, aki szokatlan módon harcol az ételpazarlás ellen. Beszámolója szerint amióta bevezették a ételmaradék-bírságot, alig-alig dobnak ki valamit.
Meglepő módon a vendégek is jól fogadták, hogy bírsággal fenyegetik őket, ha pazarolnak.
Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay