Virágzó vidékünk

Őrült ízekkel vár egy elfeledett borvidék hazánk szívében

Kiskunság nagy kincseinek csak egyike a külföldön is híres cukrászda.

Az utóbbi évtizedekben méltatlanul feledésbe merült a Kunsági borvidék, ami a megfelelő kikapcsolódáshoz számos programot és figyelemreméltó borokat kínál az ide látogatóknak. Ráadásul idén útjára indul egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd.

A Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket.

A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük? Az alábbiakban összeszedtünk néhány helyet azoknak, akik közelebbről is szeretnének belekóstolni ennek a gyönyörű vidéknek a mindennapjaiba.

Ilyen a jó bor, melyből nem hiányzik a női szenvedély
Veres Zsuzsa tudja, hogy a jó bor íz-, illat- és aromagazdag, annak lelke van.

Alföldi borkülönlegesség

Alföld különlegességét, az őshonos arany sárfehér szőlő eredetvédett borát tűzte a zászlajára a Gedeon Birtok, amit a hely alapító tulajdonosa Varga Árpád, szőlész – borász 2000-ben álmodott meg. Az izsáki pincészet háromszor nyerte el a Kecskemét Város Bora, illetve kétszer a Bács-Kiskun Megye Bora megtisztelő címet.

2018-ban az elsők között jelentek meg a piacon a vegán boraikkal, amelyek megkapták az Európai Vegetáriánus védjegyet is.

Az ide látogatók a borkostolást akár a Kiskunsági Nemzeti Parkban tett túrával is egybeköthetik. Sőt, a Kecskeméttől 25 kilométerre található birtok hamarosan szálláshelykapacitással is bővül.

A Gedeon Birtok belülről

Generációk bora

Körutunk következő állomása a Kunság déli részén fekvő alföldi kisváros, Soltvadkert lehet, ahol a Frittmann Borászat található. Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az Év Bortermelője megtisztelő címet 2007-ben és ez a régió más borászatainak is áttörést jelentett. A generációk tudását hasznosító családi vállalkozás 60 hektáron gazdálkodik.

Lenyűgöző a Kiskunságról szóló természetfilm előzetese
Megcsodálhatunk ugrándozó nyulakat és fülelő őzeket is.

Tizenkét évvel ezelőtt újították fel a borházukat, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész illetve a megfáradt borisszáknak jutó szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették a palettát, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait és igényes környezetben válogathassanak a termékeik közül. Boraik kiemelkedő eredményeket érnek el a hazai és külföldi borversenyeken egyaránt.

Bor, látvány, pince

Soltvadkert és a borvidék legújabb látványpincészete a 2013-ban indult Lantos Borház, ahol birtoklátogatással, pincesétával egybekötött borkóstoló program várja a vendégeket. A pincében ropogós-üde reduktív fehér borok, rozék és gyöngyözőborok mellett tüzes-testes vörösborokat is megkóstolhatunk. A családbarát hely gyermekjátszóval kedveskedik a kisgyermekekkel érkezőknek. Igény szerint a család szőlőbirtokai lovas kocsival, sárkányrepülővel, vagy akár off-road járművekkel is megtekinthetőek.

Az őrült ízek otthona

Igazán nem kell messzire menni, hogy Magyarország egyik legjobb cukrászdájának kínálatával megismerkedhessünk, hiszen Soltvadkerten működik a külföldön is méltán népszerű Szent Korona Cukrászda.

A kultikus hely 1971-ben fogadta az első vendégeit, majd 2005-ben megkapta az év cukrászdája címet.

A Szervánszky László cukrászmester nevéhez köthető cukrászdát ma már a lányai és családtagjai vezetik. A bécsi Sacher kávéházra hasonlító helyen a színben harmonizáló fagylaltokat, finom és gyönyörű süteményeket, 34 féle tortát, 12 féle pogácsát, pitét és lepényeket lehet kóstolni.

Az ország legjobb nedűi egy helyen

Többet adni!

– ezzel a mottóval nyitotta meg Koch Csaba 2015 novemberében Kecskeméten található Koch Borházát, ahol pinceáron vásárolhatjuk meg az ország legjobb borait. Az üzletben 27 fajta Koch bor mellett 30 borász közel 300 borát találhatják meg a betérők. A bolt lelke, Fehér Anna üzletvezető, aki végzett borszakértőként szakszerű tanácsadással kalauzolja el a borok szerelmeseit. Az üzlethez kapcsolódik egy 35 fős kóstolóterem is, ahol a Koch borkóstolókon kívül havi rendszerességgel, más borászok is bemutatják boraikat az érdeklődőknek.

Több mint egy borbár

Ha egy igazán laza és mégis elegáns helyen szeretnénk megkóstolni a nagy szakértelemmel válogatott alföldi borokat, akkor érdemes ellátogatni a kecskeméti Kéttemplom közi sétáló utcában két évvel ezelőtt nyitott DiVino Borbárba. A hely Frittmann Péter nagy álma volt, a borválasztékban kizárólag csak a fiatal borászokból álló Junibor Egyesület tagjainak csodás nedűit kóstolhatjuk meg. A patinás hely jóval több mint egy borbár, hiszen minden hónapban vannak programjaik, melyeken igyekeznek a helyes borkóstolásra és a kulturált borfogyasztásra is felhívni a figyelmet.

 

Négycsillagos kikapcsolódás

A városközponttól mindössze negyedórás sétára található Kecskemét legnagyobb és legmodernebb nemzetközi szállodája a Four Points by Sheraton, ami kellemes kikapcsolódást nyújt az ide érkezőknek. A hotelnek 136 minden igényt kielégítő, magas komfort fokozattal rendelkező szobája van, melyből öt classic és egy penthouse exkluzív lakosztály. A kényelmet valamennyiben síkképernyős televízió, tea- és kávéfőző, laptopszéf, valamint hajszárítóval, ingyenes piperecikkekkel, fürdőköpennyel, káddal vagy zuhanyzóval ellátott fürdőszoba szolgálja.

A szálloda legfelső szintjén található a wellness részleg, ahol úszómedence, jacuzzi, infra-, bio-, finn szauna, gőzkabin, merülőmedence, jégkút és tágas pihenőtér várja a felfrissülni vágyókat, amit külsős vendégek díjfizetés ellenében szintén igénybe vehetnek.

A recepció személyzete készséggel segít városnézés megszervezésében, igény szerint az üzleti jellegű kéréseket is teljeskörűen teljesítik. A szálloda ideális helyszíne lehet konferenciáknak, tréningeknek, üzleti tárgyalásoknak is. A hotel ugyanis 480 fő befogadására alkalmas konferenciaközponttal rendelkezik, amelyben összesen 1400 négyzetméteren egy három részre osztható bálterem és 6 szekcióterem található. A szálloda részeként működik a Bistorant étterem, ahol bőséges büféreggelivel, a magyar és a nemzetközi konyha kiváló ízeivel és széles borkínálattal várják a szálló-, illetve a külsős vendégeket egyaránt.

Kiemelt kép: Frittmann Borászat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik